
MISLUKT SEIZOEN
INTERVIEW
Technisch manager Rob Servais over mislukt Roda-seizoen: ‘Er lopen te veel ontevreden jongens rond die verwachten te spelen’
Maikel Suilen
Sportverslaggever/clubwatcher Roda JC
Kerkrade
Met het mislopen van de play-offs is het seizoen van Roda JC mislukt. Technisch manager Rob Servais over verkeerde keuzes, een te grote selectie met ontevreden spelers, de vele blessures en zijn zoektocht naar een nieuwe hoofdcoach.
Er zijn nog drie duels te spelen, maar de play-offs zijn een utopie voor Roda. Hoe kijk jij naar dit seizoen?
„Dit is teleurstellend, dat is duidelijk, en dit had ik ook niet verwacht. Het doel was play-offs en het liefst zo hoog mogelijk eindigen. En als we dat dan niet halen, mag je gerust spreken van een mislukt seizoen.”
Wanneer had jij voor het eerst het gevoel: dit komt niet meer goed?
„Je blijft altijd hoop houden en ik heb lang geloofd dat we alsnog play-offs zouden halen, maar het verlies tegen VVV (4-1) was een flinke tik. Maar ik had al langere tijd niet hetzelfde gevoel als vorig jaar, zeg maar, dat bijna onoverwinnelijke. Toch zijn er momenten geweest dat we zeiden: we hebben een betere selectie dan vorig seizoen. Thuis tegen Excelsior, tegen Volendam. In die wedstrijden hebben we het volledige potentieel gezien. Toen werd gezegd: die gaan bovenin meedoen. Het kan niet zo zijn dat die selectie nu opeens niet goed genoeg meer is.”
Dat kwam er echter slechts sporadisch uit. Wat zijn daarin volgens jou de belangrijkste oorzaken?
„De blessures hebben een rol gespeeld. We hebben daardoor te weinig vastigheden in het elftal gekregen. De vele wisselingen van formatie hebben ons ook niet goed gedaan. In de eerste divisie zijn vastigheden van groot belang, zodat je ook op mindere dagen de tegenstander van daaruit pijn kan doen. Dat is nooit gelukt, daar zijn we nooit naartoe kunnen groeien.”
Voor de blessures werd vaak verwezen naar pech, maar is dat niet te makkelijk?
„Een deel is zeker pech, maar we kunnen niet alles daarop afschuiven. Er is echter niet één oorzaak aan te wijzen. Het is een combinatie van factoren, alleen is het niet makkelijk om daar een vinger op te leggen. Maar dat is iets waar we intern over discussiëren, dat is niet iets dat ik in de krant wil bespreken.”
Wat verwijt jij jezelf? Veel spelers die gehaald zijn, zijn niet uit de verf gekomen.
„We namen in de zomer een aantal vroege beslissingen. Te vroeg. Er zijn toen al vrij snel een aantal jongens gehaald die uiteindelijk niet hebben kunnen overtuigen. We hebben destijds te snel keuzes gemaakt en dat heeft niet goed uitgepakt.”
Vanwaar die haast?
„We wilden de selectie het liefst snel rond hebben, omdat ons dat een seizoen eerder succes opleverde met de periodetitel. Je gunt een trainer in een vroeg stadium een zo compleet mogelijke selectie, zodat hij aan vastigheden kan werken. Terugkijkend, hebben we sommige spelers daardoor te vroeg aangetrokken. Dat was een fout. En de selectie is, mede door blessures, te groot geworden. We willen voor volgend seizoen iets langer de tijd nemen en meer investeren in een kleinere kern.”
Ik kan me herinneren dat dat twee jaar geleden ook werd gezegd, maar dat is vervolgens nooit gelukt.
„Dat heeft vooral met blessures te maken. Het liefst investeer je je geld natuurlijk in versterkingen in plaats van pleisters plakken. We willen ons budget nu vooral gebruiken voor een kleinere groep. De rest wordt dan opgevuld met jeugdspelers, mits die goed genoeg zijn. Het niveau van de academie moeten we omhoog krikken, in discipline en intensiteit op trainingen, maar er zijn ongetwijfeld jongens om die plekken in te vullen. Ze moeten ook de kans krijgen. Van sommige spelers weet je pas of ze echt kunnen aanhaken, als je het laat gebeuren.”
„Met minder spelers is ook het perspectief voor jongens duidelijker. Nu lopen er te veel ontevreden jongens rond, die verwachten te spelen. Dus idealiter ga je naar minder aantallen toe, maar goed, het ideaalplaatje komt vaak niet uit. Door de markt en de tijd die doortikt, valt de puzzel niet altijd ineen zoals je hem voor ogen had.”
Met welk budget kun je aan de slag?
„Ik ga uit van hetzelfde budget als afgelopen jaar. We zijn achter de schermen druk bezig om het iets op te krikken, maar daar kan ik nu nog niet van uitgaan. Het gaat niet met de helft omlaag, ook niet met de helft omhoog. Ik heb een richtlijn waarmee ik aan de slag kan, dat zal ten opzichte van andere clubs ergens in de middenmoot zijn. Ik weet niet wat het wegvallen van goksponsoren gaat doen bij de concurrentie, hopelijk halen we daar voordeel uit.”
Veel valt of staat met een nieuwe hoofdtrainer. Hoe staat het met de zoektocht?
„We zitten nu in de fase dat we tweede gesprekken aangaan met kandidaten. Er is geen deadline, maar het liefst hebben we zo snel mogelijk duidelijkheid. In de tussentijd zijn we evengoed al bezig met de selectie, daar gaan we niet mee wachten. De trainer krijgt daar heus een zegje in, maar het is niet zo dat gesprekken met spelers nu even on hold staan.”
En hoe vaak krijg je dan de vraag wie de nieuwe trainer wordt?
„Vaak. Maar spelers zijn natuurlijk ook eigen bv’tjes. Die willen een contract. En ze zijn natuurlijk nieuwsgierig wie de nieuwe trainer wordt, maar vooral benieuwd naar wat ze gaan verdienen. De trainer zal geen doorslaggevende factor zijn om voor Roda te kiezen.”
Toch gaven veel spelers de afgelopen twee jaar aan dat de keuze op Roda viel door het verhaal van Bas Sibum. Dat valt nu weg.
„Het speelt mee, dat wel, en het wordt in gesprekken ook makkelijker als duidelijk is wie de nieuwe trainer wordt, maar als ik met een Duitse speler zit, zal die geen ‘ja’ of ‘nee’ zeggen omdat Pietje of Jantje coach is. Het verhaal van Roda blijft hetzelfde. Het is natuurlijk wel de trainer die de speelwijze bepaalt, die gaan wij hem niet opleggen, maar wij zoeken een coach die aanvallend voetbal voorstaat. We willen geen reactieve trainer met betonvoetbal, en dat profiel kun je nu al vertellen aan spelers.”
Waar moet de nieuwe coach verder nog meer aan voldoen?
„Werkethiek is belangrijk, maar dat is eigenlijk een basisvoorwaarde. Bijna alle trainers hebben dat tegenwoordig. Hij moet vooral spelers beter kunnen maken. Krijgen ze individuele aandacht? Is er ook oog voor jongens die niet spelen? Dat management is heel belangrijk. Een coach moet tactisch onderlegd zijn, maar in de eerste divisie ga je geen wedstrijden winnen op basis van tactiek, is mijn overtuiging. In deze competitie speelt dat een redelijk beperkte rol. Je moet vastigheid creëren en het druk zetten en opbouwen op orde hebben. En natuurlijk moet je weten wie er tegenover je staat, maar je gaat niet op basis van tactische slimmigheidjes wedstrijden naar je toe trekken op dit niveau.”
Met Sibum kozen jullie voor een beginnende coach. Nu ook?
„Daar zullen we niet voor weglopen. Dit is een ideale club voor een gretige, beginnende trainer. Je komt in een rustige club terecht, waar de governance klopt, waar de technisch manager een hoofdtrainer ondersteunt. Ik ben er niet op uit om de trainer het vuur na aan de schenen te leggen, maar ben er om hem te faciliteren en helpen. Samenwerken in het technische hart is heel belangrijk. Een coach moet mij wel zien als een compagnon.”
Helpt het dan dat jij nu zelf een trainer kan aanstellen? Dat was bij Sibum niet het geval.
„Ja, dat is zeker makkelijker. In de governance stond ik naast Bas, op gelijke hoogte. Straks sta ik boven een trainer. Bovendien stel ik hem nu zelf aan, samen met Jordens Peters, dus de werkrelatie is duidelijker.”
Heb je daarmee geworsteld dan?
„Nee, dat niet, omdat Bas en ik goed samenwerkten. En hij pakte ook veel zaken zelf op, vanuit zijn karakter en werkethiek. De samenwerking in het technisch hart was prima, dus het was goed zoals het was, maar het is ook goed dat er nu een andere governance komt.”
Zoek je zo’n zelfde karakter ook in een nieuwe trainer?
„Wel diezelfde veeleisendheid, maar dat is iets anders dan dominantie. De lat moet hoog liggen. We willen weer een coach die energie brengt. Jonge, beginnende trainers hebben dat vaak. Die zijn gretig, willen zich graag laten zien ook. Die werkethiek staat bovenaan het lijstje.”
En de invulling van de staf? Die is nu voor een groot deel ingericht naar de wensen van Sibum. Krijgt de nieuwe trainer daar ook zo’n grote stem in?
„Ik kijk vooral naar wat er past bij de nieuwe hoofdtrainer. Hij is het uitgangspunt. Dat is bij Bas ook zo gegaan. Hij had bepaalde behoeftes en wij vonden dat we hem daarin moesten voorzien. Deze assistenten zijn gekomen voor Bas. Nu gaan we kijken wat een nieuwe hoofdtrainer nodig heeft. Wat past er bij hem, qua karakter en competenties? Vaak willen we ze één assistent meenemen, dat is ook logisch, maar verder willen we dat vooral zelf vormgeven.”
do 24 april 2025 om 14:10 - 24 april 2025 om 14:10 # 373489