Sandro
De vertaling van "jouw" link:
De "Dubai Papers" stellen ons in staat om ons op een nieuwe manier te verdiepen in de belastingontduiking en het witwassen van geld. Na enkele maanden van onderzoek kon de "Obs" een indrukwekkende hoeveelheid interne documenten, onderzoekselementen en getuigenissen verzamelen over de werking van de Helin-groep, een nevel gespecialiseerd in opaciteitstechniek en gevestigd in de Verenigde Arabische Emiraten. De Helin-groep brouwt jaarlijks tientallen miljoenen euro's en heeft ongeveer 200 gecoöpteerde klanten: Russische oligarchen, sportlui, rijke mensen, aristocraten en Franse bedrijfsleiders, van wie we sommige namen bekend maken.
Aan het hoofd staat de voormalige Britse bankier Geraldine Whittaker, wiens trust, W Trust, de belangrijkste aandeelhouder is van de Helin Group. Zij is al twintig jaar verbonden aan de Belgische prins Henri de Croÿ, de peetvader van een van zijn kinderen. De Prins van Croÿ was in de jaren 2000 de kern van een grootschalig belastingfraudeschandaal in België. De Belgische staat, die zijn schade op 75 miljoen euro raamde, beschuldigde hem ervan de kern te vormen van een uitgebreid netwerk voor het witwassen van belastingfraude. "Het was een echte internationale financiële maffia", aldus een Belgische juridische bron. In 2015 werd de "Zwarte Prins", zoals hij door de Belgische pers bijgenaamd werd, uiteindelijk vrijgesproken.
De Helin Groep zette haar activiteit voort met zeer specifieke methoden. Zo heeft de Prins van Croÿ sinds zijn juridische problemen het gebruik van pseudoniemen opgelegd aan sleutelpersonen in de organisatie: "Mevrouw W1", "A3" of "De heer Tulip". We ontdekten dit via correspondentie waarin deze mensen hun echte namen vermengen met hun valse identiteiten. De andere bijzonderheid is het wijdverbreide gebruik van genomineerden voor trusts om de uiteindelijke begunstigden en de ongelooflijke complexiteit van de financiële circuits te verbergen. De "Dubai Papers" onthullen op welke manier (contant geld, prepaid zwarte kaarten, valse leningen, geldopnames) het geld ter beschikking van de klanten wordt gesteld.
Tijdens ons onderzoek kwam één naam in het bijzonder naar voren: die van een voormalig kaderlid van Areva, Sébastien de Montessus, die het aantal ondoorzichtige financiële transacties heeft doen toenemen en een aanzienlijk fortuin heeft vergaard. Onder voorbehoud van een Frans gerechtelijk onderzoek in de zaak UraMin, genoemd naar een Afrikaanse mijnbouwonderneming die in 2007 door Areva werd overgenomen, wordt hij aangeklaagd wegens "vertrouwensbreuk", "actieve corruptie van buitenlandse ambtenaren" en "passieve corruptie". De Dubai Papers brengen explosieve elementen naar deze zaak.