[quote]
sieg - 30 mei 2020 om 17:06
"ZUID12 - 30 mei 2020 om 16:54
"
https://www.limburger.nl/cnt/dmf20200530_00162322/ziekenhuizen-gaven-massaal-omstreden-malariamedicijn-aan-coronapatient'>
https://www.limburger.nl/cnt/dmf20200530_00162322/ziekenhuizen-gaven-massaal-omstreden-malariamedicijn-aan-coronapatient
Helaas een betaal artikel, mmar er het is duidelijk NIET het middel tegen corona"
Ziekenhuizen gaven massaal omstreden malariamedicijn aan coronapatient
Vandaag om 11:23 door Hanneke Van Houwelingen, Paolo Laconi | Bron: AD
Nederlandse ziekenhuizen behandelen coronapatiënten nog steeds met een omstreden malariamedicijn, terwijl uit recente onderzoeken blijkt dat het middel niet werkt en mogelijk zelfs schadelijk is.
Circa tien ziekenhuizen, waaronder UMC Utrecht, Maastricht UMC en Elisabeth–TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg, doen mee aan een lopende studie en geven Covid-19-patiënten ook nu nog malariamedicijnen chloroquine en hydroxychloroquine.
Uit recente internationale onderzoeken blijkt dat deze middelen niet werken, ernstige bijwerkingen geven en mogelijk zelfs tot extra sterfte leiden. De Stichting Werkgroep Antibioticabeleid (SWAB) adviseerde ziekenhuizen in maart en april beide middelen bij de behandeling van duizenden coronapatiënten, maar doet dat sinds 1 mei niet meer. ,,We weten inmiddels dat het niks doet en het heeft misschien ook bijwerkingen. Je kunt je afvragen of het nog ethisch is om dit in studieverband steeds toe te dienen”, stelt SWAB-voorzitter Mark de Boer.
Volgens hoogleraar voeding en farmacologie Renger Witkamp van Wageningen Universiteit moet er geen energie gestopt worden in een middel waarover inmiddels zo veel twijfels bestaan. ,,Als arts kun je dit medicijn niet langer toedienen en met droge ogen beweren dat je het goede doet voor je patiënt. Het is kwakzalverij.”
Wondermiddel
Lange tijd leken chloroquine en hydroxychloroquine het wondermiddel. Op basis van hoopgevende laboratoriumresultaten en positieve berichten uit Chinese ziekenhuizen werden de oud-malariamedicijnen opgenomen in het Nederlandse behandelplan van ernstig zieke coronapatiënten.
Tot nu toe werden 11.722 coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis. Ziekenhuisexperts schatten dat 70 tot 90 procent van de patiënten malariamedicijn heeft gehad. Ook denkt De Boer dat ‘bijna elk ziekenhuis’ het oorspronkelijke SWAB-advies heeft gevolgd. De voorzitter bestrijdt dat de malariamedicijnen in Nederland tot ernstige gezondheidsschade hebben geleid, omdat bijwerkingen nauwgezet in de gaten werden gehouden.
In Frankrijk en Engeland werden chloroquine-onderzoeken recent stopgezet, vanwege alle twijfels. In Nederland gaat de studie door. De onderzoekers bezweren dat de patiënten geen gevaar lopen.
Lees hieronder hoe ziekenhuisdokters begin maart massaal het advies opvolgden om coronapatiënten te behandelen met een malariamedicijn. Maar het middel werkt niet en doet mogelijk meer kwaad dan goed. ,,Ons advies was géén religie.”
‘Dag één: oplaaddosis van 600 milligram chloroquine, twaalf uur later 300 milligram. Dag twee tot en met vijf: twee keer 300 milligram. Innemen met water.’ Dat was begin maart het advies van een landelijk expertteam aan collega’s in ziekenhuizen die hun afdelingen zagen volstromen met coronapatiënten die naar adem hapten.
Een goed werkend medicijn was er niet. De Stichting Werkgroep Antibioticabeleid (SWAB) - een club bestaande uit artsen, beroepsverenigingen, literatuurspecialisten en het RIVM - koos voor een hoopgevend malariamedicijn, waar later wereldwijd gekte over uitbrak. Een beroemde Franse infectioloog claimde patiënten te genezen, de Amerikaanse president Donald Trump kocht miljoenen doses in en slikt het middel zelf uit voorzorg. In eigen land kreeg een farmaceut dag en nacht bewaking nadat opdringerige opkopers voor zijn deur stonden voor het ‘wondermiddel’.
Gok
Maar of malariamedicijn chloroquine of ‘zusje’ hydroxychloroquine écht werkte, wist niemand. Het bleef een gok. Het advies aan de Nederlandse dokters was gestoeld op laboratoriumproeven, waar het middel het virus wist af te remmen.
,,We wisten niet precies wat het in de mens deed, maar we hoopten op minder doden, minder ic-opnames of ten minste sneller herstel”, vertelt SWAB-voorzitter Mark de Boer.
De afgelopen maanden werden bijna 12.000 coronapatiënten opgenomen. Ziekenhuisexperts schatten dat 70 tot 90 procent van de patiënten één van de malariamedicijnen heeft gehad. Navraag door deze krant bij een tiental ziekenhuizen bevestigt dit beeld.
Bijwerkingen
In het Isala ziekenhuis in Zwolle kregen 279 van de 410 coronapatiënten chloroquine. ,,Vanwege bijwerkingen heeft niet iedereen de volledige vijf behandeldagen afgemaakt”, zegt een woordvoerder. In het Amphia in Breda hebben ‘heel veel patiënten het middel gekregen, vooral in de startfase’.
Ook in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg kregen tweehonderd tot driehonderd patiënten het middel, zo’n 70 procent. ,,Wij hebben het vooral gebruikt bij mensen met relatief milde klachten”, vertelt internist Marvin Berrevoets. ,,Coronapatiënten kunnen plotseling snel zieker worden. De hypothese is dat dit komt door een soort kortsluiting in het afweersysteem. Door op tijd chloroquine of hydroxychloroquine toe te dienen, wilden we deze kortsluiting voorkomen.”
Toch waren er ook ziekenhuizen, zoals het Erasmus MC, Maasstad Ziekenhuis en het Amsterdam UMC, die het omstreden middel nooit hebben gebruikt. Juist vanwege gebrek aan bewijs.
Twijfel slaat toe
De twijfel sloeg half april toe, zegt SWAB-voorzitter Mark de Boer. ,,Er waren kleinere studies in China en Frankrijk verschenen die geen verschil aantoonden wanneer het middel aan coronapatiënten werd gegeven. Er was niet één studie waar je een definitieve conclusie uit kon trekken, maar zo langzamerhand kregen we wel een idee waar dit naartoe ging.”
Ook de bijwerkingen van de malariamiddelen zijn niet mals. Naast lever- en nierproblemen en epileptische aanvallen kunnen ernstige hartritmestoornissen optreden, in sommige gevallen met dodelijke afloop, blijkt uit onderzoek onder 96 duizend patiënten dat recent in medisch tijdschrift The Lancet verscheen.
Hogere sterfte
Over dit opzienbarende onderzoek bestaan inmiddels twijfels. ,,Matig en van gebrekkige kwaliteit”, vindt internist Berrevoets. Vooral de conclusie dat de kans op sterfte 45 procent hoger ligt bij gebruik van malariamedicijnen is volgens hem verdacht. ,,Wij denken dat de overlijdens niet noodzakelijkerwijs door de hydroxychloroquine komen”, zegt ook SWAB-voorzitter De Boer. ,,Dokters deelden dit medicijn uit aan de relatief ziekere patiënten. Bij deze mensen was de kans sowieso groter dat ze zouden overlijden, ómdat ze zo ziek waren. Dus schrijft u alstublieft niet op dat deze studie nu hét bewijs is dat er door malariamedicijnen meer patiënten zijn overleden. Dat is niet waar.”
Volgens De Boer zijn er in Nederland geen patiënten overleden door het massale gebruik van chloroquine en hydroxychloroquine. ,,We hebben nadrukkelijk instructie gegeven om alle patiënten te monitoren, door middel van hartfilmpjes. Als een patiënt dreigde te verslechteren, kon er onmiddellijk worden ingegrepen.”
Chloroquine-advies aan ziekenhuizen ingetrokken
Nog vóór de Lancet-studie besluit de SWAB, op basis van vijf kleinere studies, de malariamedicijnen per 1 mei niet langer te adviseren. Het is niet duidelijk of alle ziekenhuizen direct stopten. Het Zwolse Isala schreef bijvoorbeeld op 10 mei nog chloroquine voor.
Ondanks alle twijfels worden de malariamedicijnen ook nu nog gebruikt in Nederland. Zo’n tien ziekenhuizen, waaronder het Tilburgse ETZ, doen mee aan de zogeheten Archaïd-studie die de werking van de twee middelen onderzoekt. Is dat niet gevaarlijk? ,,We weten inderdaad niet zeker of chloroquine en hydroxychloroquine schadelijk zijn voor coronapatiënten. Dat is een risico, ja. Maar er is een veiligheidscommissie die streng meekijkt,” benadrukt ETZ-internist Berrevoets. In deze studie bepaalt het lot wie welke behandeling krijgt. De ene week worden er coronapatiënten met chloroquine behandeld, de week erna krijgt een volgende groep hydroxychloroquine en weer een week later krijgen patiënten niks. Deelnemers worden via hartfilmpjes en bloedtesten nauwgezet in de gaten gehouden. ,,We behandelen alleen patiënten die matig ziek zijn. Mensen die ic waardig zijn, of heel slecht liggen op de verpleegafdeling, vallen buiten de studie.”
SWAB-voorzitter De Boer kijkt terug op roerige maanden, waarin hij twee keer per week vergaderde over de laatste medicijnontwikkelingen.
Heeft u, met de wetenschap van nu, spijt dat u dit middel geadviseerd heeft?
,,Op basis van de gegevens van toen zouden we opnieuw hetzelfde besluit nemen. Ons advies is ook geen religie, hè. We hebben niet gezegd: we geloven hierin en dat praktiseren we. We zeiden juist: ‘als blijkt dat het niet werkt, schroeven we het meteen terug.’ Er is hier sprake van voortschrijdend inzicht. Niemand wist wat de precieze werking was en we hadden wel ziekenhuizen vol met doodzieke mensen, waar we verder niets anders voor hadden. Dus heb ik spijt? Niet over de manier waarop we het hebben benaderd. Het had ook wél kunnen werken. Natuurlijk is iedereen teleurgesteld dat dit middel niet doet waarop we gehoopt hadden.”
Kunt u zich voorstellen dat mensen die hun dierbare verloren aan corona zich afvragen of dit malariamedicijn daaraan heeft bijgedragen?
,,Dat kan, maar de zorgvuldige manier waarop er in Nederlandse ziekenhuizen wordt gewerkt, maakt de kans op schade heel klein. Ook is de behandeling met de patiënt of familie besproken. Dokters hebben hen uitgelegd: ‘Er is een hoopgevend oud-malariamiddel, dat mogelijk voordeel heeft, maar we weten het niet zeker. Er zijn óók nadelen en onzekerheden. Wat vindt u zelf?’”
Als de arts het aandurft, zegt toch iedereen ‘ja’?
,,Natuurlijk, die mensen zijn ziek. Zelf had ik ook ‘ja’ gezegd. Achteraf is het natuurlijk makkelijk praten. We hebben gehandeld met de kennis van dat moment.”"[/quote]
[quote]
sieg - 30 mei 2020 om 17:06
"ZUID12 - 30 mei 2020 om 16:54
"
https://www.limburger.nl/cnt/dmf20200530_00162322/ziekenhuizen-gaven-massaal-omstreden-malariamedicijn-aan-coronapatient'>
https://www.limburger.nl/cnt/dmf20200530_00162322/ziekenhuizen-gaven-massaal-omstreden-malariamedicijn-aan-coronapatient
Helaas een betaal artikel, mmar er het is duidelijk NIET het middel tegen corona"
Ziekenhuizen gaven massaal omstreden malariamedicijn aan coronapatient
Vandaag om 11:23 door Hanneke Van Houwelingen, Paolo Laconi | Bron: AD
Nederlandse ziekenhuizen behandelen coronapatiënten nog steeds met een omstreden malariamedicijn, terwijl uit recente onderzoeken blijkt dat het middel niet werkt en mogelijk zelfs schadelijk is.
Circa tien ziekenhuizen, waaronder UMC Utrecht, Maastricht UMC en Elisabeth–TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg, doen mee aan een lopende studie en geven Covid-19-patiënten ook nu nog malariamedicijnen chloroquine en hydroxychloroquine.
Uit recente internationale onderzoeken blijkt dat deze middelen niet werken, ernstige bijwerkingen geven en mogelijk zelfs tot extra sterfte leiden. De Stichting Werkgroep Antibioticabeleid (SWAB) adviseerde ziekenhuizen in maart en april beide middelen bij de behandeling van duizenden coronapatiënten, maar doet dat sinds 1 mei niet meer. ,,We weten inmiddels dat het niks doet en het heeft misschien ook bijwerkingen. Je kunt je afvragen of het nog ethisch is om dit in studieverband steeds toe te dienen”, stelt SWAB-voorzitter Mark de Boer.
Volgens hoogleraar voeding en farmacologie Renger Witkamp van Wageningen Universiteit moet er geen energie gestopt worden in een middel waarover inmiddels zo veel twijfels bestaan. ,,Als arts kun je dit medicijn niet langer toedienen en met droge ogen beweren dat je het goede doet voor je patiënt. Het is kwakzalverij.”
Wondermiddel
Lange tijd leken chloroquine en hydroxychloroquine het wondermiddel. Op basis van hoopgevende laboratoriumresultaten en positieve berichten uit Chinese ziekenhuizen werden de oud-malariamedicijnen opgenomen in het Nederlandse behandelplan van ernstig zieke coronapatiënten.
Tot nu toe werden 11.722 coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis. Ziekenhuisexperts schatten dat 70 tot 90 procent van de patiënten malariamedicijn heeft gehad. Ook denkt De Boer dat ‘bijna elk ziekenhuis’ het oorspronkelijke SWAB-advies heeft gevolgd. De voorzitter bestrijdt dat de malariamedicijnen in Nederland tot ernstige gezondheidsschade hebben geleid, omdat bijwerkingen nauwgezet in de gaten werden gehouden.
In Frankrijk en Engeland werden chloroquine-onderzoeken recent stopgezet, vanwege alle twijfels. In Nederland gaat de studie door. De onderzoekers bezweren dat de patiënten geen gevaar lopen.
Lees hieronder hoe ziekenhuisdokters begin maart massaal het advies opvolgden om coronapatiënten te behandelen met een malariamedicijn. Maar het middel werkt niet en doet mogelijk meer kwaad dan goed. ,,Ons advies was géén religie.”
‘Dag één: oplaaddosis van 600 milligram chloroquine, twaalf uur later 300 milligram. Dag twee tot en met vijf: twee keer 300 milligram. Innemen met water.’ Dat was begin maart het advies van een landelijk expertteam aan collega’s in ziekenhuizen die hun afdelingen zagen volstromen met coronapatiënten die naar adem hapten.
Een goed werkend medicijn was er niet. De Stichting Werkgroep Antibioticabeleid (SWAB) - een club bestaande uit artsen, beroepsverenigingen, literatuurspecialisten en het RIVM - koos voor een hoopgevend malariamedicijn, waar later wereldwijd gekte over uitbrak. Een beroemde Franse infectioloog claimde patiënten te genezen, de Amerikaanse president Donald Trump kocht miljoenen doses in en slikt het middel zelf uit voorzorg. In eigen land kreeg een farmaceut dag en nacht bewaking nadat opdringerige opkopers voor zijn deur stonden voor het ‘wondermiddel’.
Gok
Maar of malariamedicijn chloroquine of ‘zusje’ hydroxychloroquine écht werkte, wist niemand. Het bleef een gok. Het advies aan de Nederlandse dokters was gestoeld op laboratoriumproeven, waar het middel het virus wist af te remmen.
,,We wisten niet precies wat het in de mens deed, maar we hoopten op minder doden, minder ic-opnames of ten minste sneller herstel”, vertelt SWAB-voorzitter Mark de Boer.
De afgelopen maanden werden bijna 12.000 coronapatiënten opgenomen. Ziekenhuisexperts schatten dat 70 tot 90 procent van de patiënten één van de malariamedicijnen heeft gehad. Navraag door deze krant bij een tiental ziekenhuizen bevestigt dit beeld.
Bijwerkingen
In het Isala ziekenhuis in Zwolle kregen 279 van de 410 coronapatiënten chloroquine. ,,Vanwege bijwerkingen heeft niet iedereen de volledige vijf behandeldagen afgemaakt”, zegt een woordvoerder. In het Amphia in Breda hebben ‘heel veel patiënten het middel gekregen, vooral in de startfase’.
Ook in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg kregen tweehonderd tot driehonderd patiënten het middel, zo’n 70 procent. ,,Wij hebben het vooral gebruikt bij mensen met relatief milde klachten”, vertelt internist Marvin Berrevoets. ,,Coronapatiënten kunnen plotseling snel zieker worden. De hypothese is dat dit komt door een soort kortsluiting in het afweersysteem. Door op tijd chloroquine of hydroxychloroquine toe te dienen, wilden we deze kortsluiting voorkomen.”
Toch waren er ook ziekenhuizen, zoals het Erasmus MC, Maasstad Ziekenhuis en het Amsterdam UMC, die het omstreden middel nooit hebben gebruikt. Juist vanwege gebrek aan bewijs.
Twijfel slaat toe
De twijfel sloeg half april toe, zegt SWAB-voorzitter Mark de Boer. ,,Er waren kleinere studies in China en Frankrijk verschenen die geen verschil aantoonden wanneer het middel aan coronapatiënten werd gegeven. Er was niet één studie waar je een definitieve conclusie uit kon trekken, maar zo langzamerhand kregen we wel een idee waar dit naartoe ging.”
Ook de bijwerkingen van de malariamiddelen zijn niet mals. Naast lever- en nierproblemen en epileptische aanvallen kunnen ernstige hartritmestoornissen optreden, in sommige gevallen met dodelijke afloop, blijkt uit onderzoek onder 96 duizend patiënten dat recent in medisch tijdschrift The Lancet verscheen.
Hogere sterfte
Over dit opzienbarende onderzoek bestaan inmiddels twijfels. ,,Matig en van gebrekkige kwaliteit”, vindt internist Berrevoets. Vooral de conclusie dat de kans op sterfte 45 procent hoger ligt bij gebruik van malariamedicijnen is volgens hem verdacht. ,,Wij denken dat de overlijdens niet noodzakelijkerwijs door de hydroxychloroquine komen”, zegt ook SWAB-voorzitter De Boer. ,,Dokters deelden dit medicijn uit aan de relatief ziekere patiënten. Bij deze mensen was de kans sowieso groter dat ze zouden overlijden, ómdat ze zo ziek waren. Dus schrijft u alstublieft niet op dat deze studie nu hét bewijs is dat er door malariamedicijnen meer patiënten zijn overleden. Dat is niet waar.”
Volgens De Boer zijn er in Nederland geen patiënten overleden door het massale gebruik van chloroquine en hydroxychloroquine. ,,We hebben nadrukkelijk instructie gegeven om alle patiënten te monitoren, door middel van hartfilmpjes. Als een patiënt dreigde te verslechteren, kon er onmiddellijk worden ingegrepen.”
Chloroquine-advies aan ziekenhuizen ingetrokken
Nog vóór de Lancet-studie besluit de SWAB, op basis van vijf kleinere studies, de malariamedicijnen per 1 mei niet langer te adviseren. Het is niet duidelijk of alle ziekenhuizen direct stopten. Het Zwolse Isala schreef bijvoorbeeld op 10 mei nog chloroquine voor.
Ondanks alle twijfels worden de malariamedicijnen ook nu nog gebruikt in Nederland. Zo’n tien ziekenhuizen, waaronder het Tilburgse ETZ, doen mee aan de zogeheten Archaïd-studie die de werking van de twee middelen onderzoekt. Is dat niet gevaarlijk? ,,We weten inderdaad niet zeker of chloroquine en hydroxychloroquine schadelijk zijn voor coronapatiënten. Dat is een risico, ja. Maar er is een veiligheidscommissie die streng meekijkt,” benadrukt ETZ-internist Berrevoets. In deze studie bepaalt het lot wie welke behandeling krijgt. De ene week worden er coronapatiënten met chloroquine behandeld, de week erna krijgt een volgende groep hydroxychloroquine en weer een week later krijgen patiënten niks. Deelnemers worden via hartfilmpjes en bloedtesten nauwgezet in de gaten gehouden. ,,We behandelen alleen patiënten die matig ziek zijn. Mensen die ic waardig zijn, of heel slecht liggen op de verpleegafdeling, vallen buiten de studie.”
SWAB-voorzitter De Boer kijkt terug op roerige maanden, waarin hij twee keer per week vergaderde over de laatste medicijnontwikkelingen.
Heeft u, met de wetenschap van nu, spijt dat u dit middel geadviseerd heeft?
,,Op basis van de gegevens van toen zouden we opnieuw hetzelfde besluit nemen. Ons advies is ook geen religie, hè. We hebben niet gezegd: we geloven hierin en dat praktiseren we. We zeiden juist: ‘als blijkt dat het niet werkt, schroeven we het meteen terug.’ Er is hier sprake van voortschrijdend inzicht. Niemand wist wat de precieze werking was en we hadden wel ziekenhuizen vol met doodzieke mensen, waar we verder niets anders voor hadden. Dus heb ik spijt? Niet over de manier waarop we het hebben benaderd. Het had ook wél kunnen werken. Natuurlijk is iedereen teleurgesteld dat dit middel niet doet waarop we gehoopt hadden.”
Kunt u zich voorstellen dat mensen die hun dierbare verloren aan corona zich afvragen of dit malariamedicijn daaraan heeft bijgedragen?
,,Dat kan, maar de zorgvuldige manier waarop er in Nederlandse ziekenhuizen wordt gewerkt, maakt de kans op schade heel klein. Ook is de behandeling met de patiënt of familie besproken. Dokters hebben hen uitgelegd: ‘Er is een hoopgevend oud-malariamiddel, dat mogelijk voordeel heeft, maar we weten het niet zeker. Er zijn óók nadelen en onzekerheden. Wat vindt u zelf?’”
Als de arts het aandurft, zegt toch iedereen ‘ja’?
,,Natuurlijk, die mensen zijn ziek. Zelf had ik ook ‘ja’ gezegd. Achteraf is het natuurlijk makkelijk praten. We hebben gehandeld met de kennis van dat moment.”"[/quote]
sieg Zuid12 ga er maar vanuit dat de drs hier het in twijfel zal trekken. Er is immers een huisarts in Meijel enz enz enz.
I rest my case. Hoop jullie ook