#55
Poule rang
West14

#55

Poule rang

0

Punten

N/A

Huidige streak

N/A

Langste streak
West14
Roda supporters Christian Lataster en Raimond Osojnik reizen vanuit het buitenland naar Kerkrade
© ANP
Raimond Osojnik (57) uit Palma de Mallorca en Christian Lataster (46) uit het Zwitserse Zug hebben donderdag allebei per vliegtuig en auto duizenden kilometers afgelegd om vrijdagavond de mogelijke promotie van Roda JC in het Parkstad Limburg Stadion te kunnen bijwonen.
"Ik heb dit tripje al maanden geleden gepland, omdat ik het vermoeden had dat dit wel eens een beslissende wedstrijd kon worden."
Club zit in je hart
Het zijn de woorden van Raimond Osojnik, geboren in Kerkrade, maar inmiddels al meer dan 18 jaar woonachtig op het Spaanse eiland Mallorca. Ondanks dat Osojnik eind 2005 emigreerde, is hij Roda altijd blijven volgen. Zijn seizoenskaart op de westtribune heeft hij ook nooit opgezegd. "Zo'n één à twee keer per jaar bezoek ik nog een wedstrijd van Roda. Je moet de club toch blijven steunen hé, want de club zit in mijn hart."

Auto, vliegtuig
De wedstrijd van vrijdagavond tegen Cambuur Leeuwarden wilde hij absoluut niet missen. "Op het moment dat Roda kan promoveren, wil ik erbij zijn." Osojnik vertelt zijn verhaal terwijl hij op de luchthaven van Palma de Mallorca zit te wachten op zijn vlucht naar Keulen. In de Duitse stad wordt hij opgehaald door zijn vriend Christian Lataster, eveneens afkomstig uit Kerkrade. Lataster is met de auto vertrokken uit zijn woonplaats Zug in Zwitserland waar hij sinds 2019 woont. Beide vrienden wilden de mogelijke promotiewedstrijd van Roda niet missen en zitten vrijdagavond samen in een skybox in het Parkstad Limburg Stadion op uitnodiging van een bedrijf.
Speciaal televisie abonnement
Osojnik werd vanaf zijn tiende door zijn oom, een broer van zijn moeder, elke zondagmiddag meegenomen naar Kaalheide. Jarenlang had hij een seizoenskaart op de north-side bij Roda. Ondanks dat hij al bijna twee decennia in Spanje woont, volgt hij de club nog altijd op de voet. "Ik heb zelfs een speciaal televisie abonnement afgesloten zodat ik alle wedstrijden kan kijken", vertelt hij.
Voor zijn goede vriend Lataster geldt dat sinds zijn verhuizing naar Zwitserland iets minder. "Ik ben nog wel Roda supporter en ik volg het door Nederlandse kranten te lezen, maar niet zo fanatiek als Raimond", moet ik eerlijkheidshalve toegeven. Toch twijfelde ook hij geen moment om in de auto te springen om van Zug naar Kerkrade te rijden. "Ik ben nog gemiddeld twee keer per maand in Nederland, puur omdat het voelt als thuiskomen en ik het sociale mis. Vaak heb ik gedacht dat ik dan een wedstrijd van Roda zou moeten meepikken, maar het kwam er steeds niet van, tot vrijdagavond."

In zijn jonge jaren was dat voor Lataster wel anders. Ook hij werd door een oom en zijn ouders meegenomen naar Roda JC toen hij een jaar of tien oud was. In de jaren daarna heeft hij zo'n twintig jaar lang een seizoenskaart gehad en bezocht hij alle wedstrijden. "Ik was heel erg fanatiek supporter totdat ik voor mijn werk verhuisde naar de Randstad en later naar Zwitserland, toen is het een beetje verwaterd."
Zijn moeder is een Amsterdamse, toch werd Lataster in Kerkrade geboren. "Dat is nog wel een mooi verhaal", zegt hij met een lach. "Voordat mijn moeder met mijn vader trouwde was ze samen met voetballer Gerrie de Goede. Hij speelde bij Haarlem en maakte een transfer naar Roda JC. Mijn moeder verhuisde met hem mee, maar in Kerkrade leerde ze mijn vader kennen en daardoor ben ik later ter wereld gekomen."

Trots op regio
De degradatie van Roda in 2018 naar de eerste divisie deed beide vrienden veel pijn. Osojnik: "Als supporter wil je dat ploeg het goed doet, dus dat heeft wel veel pijn gedaan. Maar in clubliefde telt geen divisie, anders zou ik nu ook niet elke wedstrijd kijken." Lataster wil benadrukken dat de degradatie van Roda niet de reden is dat hij de club minder is gaan volgen. "Zeker niet. Ik ben ook nog altijd heel trots op Roda én op Kerkrade. Ik ben wat dat betreft heel chauvinistisch en voel me ook erg betrokken bij de stad en de regio. Als Joost Meijs het Limburgs volkslied zingt, dan voelt voor mij als thuiskomen en saamhorigheid."
Promotie kansen
Of Roda vrijdagavond al promoveert, durft de 57-jarige Osojnik nog niet te voorspellen. "Dat staat in de sterren geschreven, maar ik hoop dat ze winnen. Ik zie het positief in, maar mochten ze toch gelijkspelen dan is er een week later een herkansing in Groningen." Die wedstrijd kan hij niet bijwonen, omdat hij maandag alweer terugvliegt naar Mallorca. "Het promotiefeestje moet ik missen, maar dat zal ik vast en zeker bij L1 kunnen zien", zegt hij met een lach. Ook Lataster is positief gestemd. "Tegen Cambuur zouden ze wel moeten kunnen winnen, en zo niet dan zijn nog twee herkansingen of tegen Groningen of via de nacompetitie."

Geen zenuwen
Van zenuwen heeft het tweetal dus nog geen last. Ze gaan vrijdag rustig de dag doorbrengen totdat ze naar het Parkstad Limburg Stadion kunnen. Osojnik: "Ik moet naar de tandarts en ga even wat mensen bezoeken. Ik ben eigenlijk heel relax en hoe dan ook trots op Roda. Ze hebben het fantastisch gedaan. Het maakt voor mij ook niets uit of ze in de eerste of eredivisie voetballen: de club zit toch wel in je hart. Alleen horen we als Roda-zijnde wel thuis op het hoogste niveau."
Zijn vriend Lataster kan die woorden alleen maar beamen: "En een mooi bijkomend voordeel voor mij is dan dat ik de wedstrijden weer beter kan volgen op televisie."
gisteren om 14:52 - 2024-05-03 14:52:39 #329766
West14
[quote]329542[/quote]

Nu nog even wachten totdat de eerste aspirant speler gesignaleerd wordt bij Hornbach of AH.
02 mei 2024 om 20:56 #329556
West14
@gumpun ben het met je eens
Maar bij Cambuur was de ontvangst /vertrek ook niet hartelijk. Je moet door een lange straat waar bijna iedereen buiten staat en je de nodige spullen en verwensingen naar de bus krijgt.
29 april 2024 om 13:45 #329075
West14
[quote]328936[/quote]

Zo duidelijk is het dus voor iedereen, gezien onderstaande reacties.
28 april 2024 om 17:30 #328999
West14
Als wij vrijdag winnen betekent dat we de week erop genoeg hebben aan een gelijk spel, als we er van uit gaan dat Groningen wint of gelijk speelt tegen Telstar.
Verliezen we vrijdag en Groningen wint dan moeten we van Groningen winnen om te promoveren.
27 april 2024 om 21:25 #328935
West14
We zullen toch niet 3 wedstrijden op rij bagger spelen toch?
26 april 2024 om 23:22 #328798
West14
[quote]328385[/quote]

Ja die zei ook al dat het bij Dordrecht achterin een geitekaas was.
26 april 2024 om 20:44 #328405
West14
Yes
26 april 2024 om 20:10 #328301
West14
Heb ik de voorspellingen van @Loco gemist?
26 april 2024 om 20:00 #328283
West14
Auwhoer die @Loco
Voorspellen is echt een gave, ik zet nu 10 euro in op verlies Groningen.
20 april 2024 om 21:05 #327515