Jeugdspeler van de Week: Sami Ouaissa
vr 20 maart 2020 om 17:22

Jeugdspeler van de Week: Sami Ouaissa
vr 20 maart 2020 om 17:22

Via de ‘10‘ of de rechtsbuitenpositie, zo wil Sami Ouaissa (15) zichzelf richting Roda JC Kerkrade-1 voetballen. En dat doel is reëel, als hij zijn coaches mag geloven.

Ouaissa speelt al tien jaar in de jeugdopleiding van Roda JC Kerkrade. Als jongetje van vijf jaar droeg hij al het geel-zwart nadat hij de overstap maakte van VKC (tegenwoordig VV Passart, red.) in Hoensbroek. “Mijn sterkste punten zijn: overzicht houden en een actie maken. Ik ben zeker iemand die het altijd voetballend wil oplossen."

Op moment van schrijven volgt Ouaissa zijn studie aan het Sint Janscollege in Hoensbroek. “Ik zit in havo-3, waar ik dit jaar ook een beetje een sport gerelateerd pakket heb gekozen." Want mocht profvoetballer het om wat voor een reden niet worden, zou hij graag sportfysio willen worden. “Maar dat is echt als absolute backup, mijn doel is om op zeventien jarige leeftijd te debuteren in Roda JC -1."

Debuut met 17 jaar
Dat zijn grote woorden, maar zijn ontwikkeling gaat uitstekend. De Onder-11 mocht Ouaissa overslaan, omdat zijn kwaliteiten er goed genoeg voor waren. Maar hij vond dat hij uiteindelijk te weinig speelminuten kreeg voor zijn ontwikkeling. “Ik heb toen een verzoek gedaan om weer naar ‘mijn‘ team – de Onder-10 - te mogen, en dat verzoek werd gehonoreerd door Roda JC."

“Gelukkig, want ik wil mijn doel halen." En volgens zijn coaches zit een jong debuut er voor hem ook in. “Ik krijg veel lovende reacties, die samen gaan met de nodige tips om mijzelf nog meer te verbeteren." In de afgelopen jaren hebben onder meer jeugdspelers als Guus Huppers, Nicky Souren en Adnan Secerovic hun debuut op ‘pas‘ achttienjarige leeftijd gemaakt. “Je ziet het bij Roda JC eigenlijk nooit met 17 jaar, daarom wil ik daar wel voor gaan," stelt Ouaissa zelfverzekerd.

Oranje
Inmiddels heeft Ouaissa ook al het shirt van Oranje gedragen. “Vorig jaar heb ik mijn debuut gemaakt in de Onder-16 Futures." Dat is het ‘tweede elftal‘ van de Onder-16. “Maar dat is geen slecht iets, Frenkie de Jong is ook in dit team begonnen," voegt Ouaissa er snel aan toe. Zijn debuut voor Oranje zal hij niet snel meer vergeten: “Het was tegen België. Ik mocht niet aan de basis beginnen, maar ik viel wel in. En we hebben de wedstrijd nog gewonnen op penalty‘s ook." Dat hijzelf ook een penalty binnenschoot, verhoogde de feestvreugde.

Deze week zou hij zich weer mogen melden bij de Futures, maar dat gaat vanwege het Coronavirus niet door. “Die uitnodiging kreeg ik vorige week en ik was er weer erg trots op. Ik kreeg het berichtje net voor de training in de kleedkamer, maar ik vertelde het niet tegen mijn teamgenoten. Ze kwamen er pas achter via mijn Instagram-post," lacht Ouaissa. Dat deze ‘call-up‘ niet doorgaat vind hij jammer, maar begrijpelijk. “Ik ga niet bij de pakken neer zitten. Ik train gelukkig vaak thuis samen met mijn vader, die mij als een soort thuiscoach helpt. Hij is echt mijn steunpaal."

Waar Ouaissa zichzelf over pak ‘m beet vijftien jaar ziet, kan hij nu alleen nog maar over dromen. “Sowieso heb ik mijn debuut bij Roda JC gemaakt. Verder droom ik van echte interlands spelen en van spelen bij de voor mij beste club in de wereld: Real Madrid."

Bron: Rodajckerkrade.nl

Meer binnen de "Jeugdspeler van de week" serie

za 11 april 2020 om 16:03
Jeugdspeler van de Week: Mikel Nuhaj

zo 05 april 2020 om 16:03
Jeugdspeler van de Week: Bryan van Hove

vr 06 maart 2020 om 16:12
Jeugdspeler van de Week: Clint Ghijsen

do 20 februari 2020 om 00:21
Jeugdspeler van de week: Safouane Ahidar

vr 14 februari 2020 om 14:22
Jeugdspeler van de week: Fadek Gobitaka

vr 07 februari 2020 om 15:23
Jeugdspeler van de week: Jimmy Vijgen