Mitchell Donald: "Koning van de assist wil vooral scoren"
ma 01 april 2013 om 10:47

Mitchell Donald: "Koning van de assist wil vooral scoren"
ma 01 april 2013 om 10:47

Afgelopen seizoen veroverde hij na zijn komst meteen een plek in de basis. Deze jaargang is Mitchell Donald minder tevreden over zijn progressie. De aanvallende middenvelder is zelfkritisch. “Het móet beter.”

We spreken Mitchell Donald een paar dagen na de veelbesproken nederlaag in Zwolle. Nog steeds baalt de voormalig Ajacied van het onnodige verlies, maar tegelijkertijd relativeert hij de opportunistische voetbalwereld. “Na de wedstrijd tegen Feyenoord hoorde ik alleen maar positieve geluiden, een week later leek het wel of we er helemaal niets meer van konden.” Zijn uitleg klinkt even eenvoudig als realistisch: “Eigenlijk kwam het er op neer dat we de kansen onvoldoende benutten en de tegendoelpunten veel te makkelijk weggaven. Wanneer je als ploeg de duels dan ook nog onvoldoende wint, wordt het wel heel lastig.” Mitchell Donald vindt het dan ook terecht dat er de afgelopen twee weken regelmatig harde woorden zijn gevallen. “We hadden een heel goede stap kunnen zetten door in ieder geval niet te verliezen. Logisch dat de trainer ontzettend teleurgesteld was.”

Mitchell Donald waardeert de aanpak van zijn trainer. “Bij Ruud Brood weet je exact waar je aan toe bent. Hij is heel duidelijk en daar hou ik van. Bij Ajax was ik niet anders gewend”, zegt de aanvallende middenvelder die maar liefst dertien jaar voor de Amsterdamse topclub uitkwam en in de Bijlmer opgroeide. Nu woont hij, samen met zijn vriendin, in het rustieke Belgische Lanaken. “Natuurlijk is dat een grote overgang, maar het bevalt ons uitstekend. Ik pas me makkelijk aan, heb geen moeite met een verandering op zijn tijd.”

Minder tevreden is hij over zijn eigen functioneren. Terwijl hij vorig seizoen meteen na zijn overgang van Ajax een basisplek veroverde, had hij zich voorgenomen deze jaargang door te groeien. “Helaas is dat tot nu toe niet gelukt zoals ik voor ogen had”, klinkt het oprecht. “De eerste helft van de competitie heb ik wisselvallig gespeeld en verloor ik zelfs mijn basisplek. Toch heb ik als voetballer én als mens daar alleen maar van geleerd. Daar komt bij dat ik nooit opgeef. Dat past niet bij mijn karakter en ik vertrouw op mijn kwaliteiten.”

Dat neemt niet weg dat hij binnen de selectie van Roda JC de koning is van de assist. “Gelukkig heb ik me na de winterstop behoorlijk hersteld. Er staan nu inderdaad zeven assists achter mijn naam, maar als aanvallende middenvelder heb ik de verplichting om te scoren. Hoewel ik de kansen heb gehad, baal ik ervan dat me het me nog niet is gelukt. Daarin zal ik scherper moeten worden. Ik wil per se aantonen dat ik een vaste waarde ben, daarom móet het beter.”

Hij is ervan overtuigd dat Roda JC de nacompetitie ontloopt. “Niet voor niets waren we acht wedstrijden op rij ongeslagen en hebben we aangetoond terug te kunnen knokken na een tegenslag. Ook in onze vorige thuiswedstrijd tegen Feyenoord speelden we prima en verdienden we minmaal een punt. Dat bewijst dat we een heel goede ploeg kunnen zijn.”

Dat er vorig weekend geen Eredivisievoetbal op het programma stond, kwam volgens Mitchell Donald goed uit. “De afgelopen twee weken hebben we de koppen bij elkaar kunnen steken. Daardoor konden we ons helemaal focussen op PSV. We hebben de kwaliteiten om het veel ploegen lastig te maken. Geloof dus maar niet dat PSV met een gerust gevoel naar Kerkrade komt. Het zal ons deze keer een beetje moeten meezitten. Maar als dat lukt, heb ik het volste vertrouwen in een goed resultaat.”

Geschreven door Bert Jan Boer