Nieuws
Rugnummer 1: Benjamin van leer, De nuchterheid zelve

Rugnummer 1: Benjamin van leer, De nuchterheid zelve

Wekelijks haalt hij een hoog niveau en wordt hij door voetbalanalytici bedolven onder de complimenten. Benjamin van Leer is solide, spectaculair en pakt punten voor zijn ploeg. Maar boven alles blijft de doelman nuchter.

Afgelopen jaargang kwam je carrière in een stroomversnelling terecht. Je miste geen minuut en groeide uit tot een volwaardige Eredivisiedoelman. In welke fase van je loopbaan bevind je je nu?

Lastig te zeggen. Het gaat goed, maar voor mij is er niet veel veranderd ten opzichte van vorig seizoen. Daarover was ik tevreden en ik vind dat ik die lijn heb doorgetrokken. Afgelopen jaargang hield ik achtmaal de nul, op zes keepers na het hoogste aantal. Voor Roda-begrippen is dat goed. De ballen die ik nu tegenhoud, pakte ik vorig seizoen ook. Maar om een of andere reden valt het de media nu op."

Is het lastig om nuchter te blijven onder al die complimenten?

Het is leuk dat ik die waardering krijg, maar ik zie het totaal niet zitten om op een wolk te leven. Ik blijf liever normaal doen, daar voel ik me veel fijner bij. En anders heb ik wel mijn ouders en broer die me meteen op mijn plaats zetten of een van mijn vrienden die sergeant is. Die moet helemaal niets hebben van verwende voetballertjes. In dat geval zou hij me meteen, letterlijk, de grond inboren. Als hij wil, heeft hij me namelijk binnen een halve seconde gestrekt liggen, hahaha."

Wat wil je aan jezelf nog verbeteren?

Eigenlijk elk onderdeel van het keepersvak. Wat dat betreft vind ik het jammer dat Bram Verbist is vertrokken. Van hem heb ik veel geleerd. Zelfs tijdens wedstrijden gaf hij me, in zijn rol als reservedoelman, nog aanwijzingen. Gelukkig heb ik ook een heel goede band met Robert-Jan Zoetmulder, onze keeperstrainer. Hoewel hij er weinig van wil weten, heeft hij een groot aandeel in mijn prestaties. Zeker in mijn eerste seizoen als reservedoelman was ik niet de makkelijkste en was het voor hem heel moeilijk om mij tevreden te houden. Het is hem wel gelukt. Robert-Jan heeft grote sociale kwaliteiten en is er continu mee bezig is om zichzelf als keeperstrainer te verbeteren. Daarmee zorgt hij ervoor dat ik het beste uit mijzelf naar boven haal."

Recent liet je weten dat je elke dag geniet om keeper van Roda JC te zijn. Heeft de stand op de ranglijst daar geen invloed op?

Roda JC is een heel mooie club met een prachtig stadion dat vaak goed gevuld is. Ik ben blij dat ik voor deze club mag uitkomen en dat probeer ik met trots uit te stralen. Vroeger was het mijn droom om op het hoogste niveau in volle stadions te spelen. Die heb ik kunnen waarmaken. Hoe groter het stadion, hoe leuker ik het vind. Mijn volgende doel is dat mijn naam in de toekomst aan het rijtje van vermaarde Roda JC-keepers als Ruud Hesp, Željko Kalac en Przemyslaw Tyton wordt toegevoegd. Als dat lukt, ben ik een gelukkig mens."

Iets anders: hoe schat je de kwaliteit van de spelersgroep in?

Hoewel de stand anders aangeeft, vind ik niet dat we het slechtste team van de Eredivisie hebben. Er zijn maar zeven ploegen die minder tegengoals hebben dan wij. Als wij het defensief goed op orde houden, hoeven we maar één of twee keer te scoren. Belangrijk is dat we als team dicht bij elkaar blijven. Eigenlijk ben ik daar niet bang voor omdat iedereen keihard werkt en er geen vervelende jongens tussen zitten. Al is dat aan de andere kant misschien ook juist wel een probleem."

In hoeverre is de doelstelling ten opzichte van het begin van het seizoen gewijzigd?

“Wat mij betreft niet. Zelf heb ik altijd gezegd dat we voor handhaving moeten gaan, natuurlijk het liefst zonder nacompetitie. Het zal een lang en zwaar seizoen worden, maar aan degradatie wil ik überhaupt niet denken. Dan gaan mijn gedachten meteen uit naar het personeel van de club die met hun gezinnen afhankelijk zijn van onze prestaties. Ik moet er niet aan denken dat zij hun baan verliezen en dat ik daar dan medeverantwoordelijk voor ben."

Zeven seizoenen verdedigde je de kleuren van PSV. Hoe bijzonder is het duel van vanavond voor jou?

Inmiddels is het de vierde keer dat ik tegen PSV in actie kom. Ik ga deze wedstrijd in als alle andere. Het klinkt als een cliché maar dat is de enige gedachte die ik heb. Maar laat duidelijk zijn dat ik er trots op ben dat ik dat shirt heb mogen dragen. Dat koester ik en ik hoop dat PSV dit seizoen opnieuw de titel pakt. Alleen ga ik daar zaterdag niet aan meewerken, haha."#1 Benjamin van Leer

Benjamin van Leer