Mario Engels: 'Super Mario blijft nuchter'
do 18 oktober 2018 om 18:57

Mario Engels: 'Super Mario blijft nuchter'
do 18 oktober 2018 om 18:57

Met zeven treffers en twee assists staat hij dit seizoen in het middelpunt van de belangstelling. Toch blijft ‘Super‘ Mario Engels met beide benen op de grond. De Duitse aanvaller heeft namelijk ook mindere tijden gekend.

RUGNUMMER 14
Naam: Mario Engels
Geboren: 22 oktober 1993 te Troisdorf (DUI)
Clubs: 1. FC Köln II, FSV Frankfurt, Slask Wroclawen Roda JC Kerkrade
Positie: Aanvaller
Contract: Tot medio 2019

Ben jij zo‘n nuchter persoon?

“Inmiddels ben ik er wel achter dat je in de voetbalwereld snel omhoog kan klimmen, maar nog sneller naar beneden kunt vallen. In mijn eerste seizoen bij FSV Frankfurt kwam ik tot 26 duels, ik scoorde twee keer en gaf acht assists. SC Freiburg, dat gedegradeerd was uit de Bundesliga, toonde belangstelling maar Frankfurt verlangde een transfersom van een miljoen euro. Daarom ging de deal niet door. Een seizoen later zat ik op dood spoor. Ik had weinig gespeeld en we waren gedegradeerd uit de Tweede Bundesliga. Vervolgens was het lastig om een nieuwe club te vinden en belandde ik in Polen. Het ene moment ben je top, het andere moment ziet niemand je meer staan. Voetbal is Tagesgeschäft. Over het verleden hoef je niet meer te praten, het enige dat telt is vandaag."

Momenteel gaat het met jou persoonlijk in ieder geval uitstekend. Wat is je geheim?

“Eigenlijk heb ik dat niet. In voetbal is niet alles te verklaren.Natuurlijk is het niveau anders dan de Eredivisie of Tweede Bundesliga, maar het heeft vooral met zelfvertrouwen te maken. Voor mij is het heel belangrijk dat een trainer achter mij staat en me blijft opstellen, ook als ik één of twee mindere wedstrijden speel. Mijn huidige plek als centrumspits bevalt me uitstekend. Chance Simakala en ik begrijpen elkaar goed en wisselen vaak van positie. Met mijn techniek, loopacties en snelheid ben ik niet bang om een mannetje te passeren en kom ik tot veel doelkansen. Al zou ik met een grote, sterke spits naast me misschien nog beter functioneren."

Hoe kijk je terug op je debuutjaar bij Roda JC?

“Vorig seizoen heb ik ook mijn kansen gekregen. Totdat ik in januari een blessure opliep én Donis Avdijaj vervolgens mijn plek innam. Vanaf dat moment raakte ik enigszins uit beeld. Tegen VVV-Venlo viel ik nog goed in en scoorde ik ook, maar in de twee beslissende wedstrijden tegen Almere City FC kwam ik amper in actie. Degraderen is altijd erg. Voor de club, de medewerkers en de supporters is het een ramp, maar ook spelers raken buiten beeld."

Dat kan van jou momenteel bepaald niet gezegd worden.

“Ik heb me altijd goed gevoeld bij deze club, ook omdat mijn ouders, familie en vrienden in de buurt wonen. Daarom wilde ik ook na de degradatie per se blijven. Maar ik realiseerde me ook dat ik op een niveau lager veel wedstrijden zou spelen. Zeker gezien mijn leeftijd is dat heel belangrijk voor mijn carrière. Ooit hoop ik namelijk op het hoogste niveau actief te zijn in Duitsland, Engeland, Spanje of Italië. En dat ik nu na negen wedstrijden zeven doelpunten en twee assists achter mijn naam heb staan, is heel mooi. Zeker omdat de supporters me hier zo waarderen. Daarom hoop ik gezond te blijven en alle wedstrijden te spelen. Dan volgen de doelpunten en assists vanzelf."

Wat is je indruk van de selectie?

“We hebben een heel gemotiveerde, prettige groep waarin iedereen het goed met elkaar kan vinden. Wel bleek afgelopen week tegen Go Ahead Eagles nog dat de selectie heel smal is. Ook vormen we veel meer een team dan vorig seizoen toen de selectie meer uit individuen bestond. Het aantal gehuurde spelers was daar ook debet aan. Huurspelers kijken toch meer naar hun eigen prestatie dan naar het collectief. Ook bij Frankfurt bestond het team in het seizoen van de degradatie uit veel gehuurde spelers."

Hoe eindigt dit seizoen?

“Na de wedstrijd van zaterdagavond tegen Sparta weten we nog beter waar we staan. Roda JC is nog steeds een grote club. Elke speler hoopt en wil niets liever dan dat we promoveren. Als we de play-offs halen, dan hebben we thuis met een vol stadion een goede kans om terug te keren naar de Eredivisie. Met zoveel mogelijk doelpunten en assists wil ik het team helpen om dat doel te bereiken. Mijn vriendin is ervan overtuigd dat zij het geheim is achter mijn productiviteit. Komende maand ga ik met haar samenwonen, dus misschien komt dat mijn prestaties nóg meer ten goede, haha."

Tekst: Bert Jan Boer

Bron: RODA JC.nl

Gerelateerd nieuws

za 31 oktober 2020 om 13:49
Stichting SINA tweede hoofdsponsor Roda JC

zo 25 februari 2018 om 13:20
[Column] “Bizar!”

za 03 november 2018 om 00:35
Roda JC wint in Utrecht

za 09 maart 2013 om 21:17
Frank Demouge: "Breekijzer kan weer lachen"

di 17 januari 2017 om 11:00
Henk Dijkhuizen traint mee bij Roda JC