Nieuws
Bouwsteen van een nieuwe toekomst

Bouwsteen van een nieuwe toekomst

Hij is de held van Kerkrade en omstreken. Door zijn doelpunt tegen zijn voormalige werkgever MVV is Roda JC Kerkrade ook volgend seizoen actief in de Eredivisie. Daryl Werker is
vooral opgelucht. “Ik had MVV best een promotie gegund, maar niet ten koste van ons."


De centrale verdediger uit Mechelen oogt vermoeid als we hem treffen in het Parkstad Limburg Stadion. “Het was een zwaar seizoen", geeft Werker aan. “Ik ben blij dat we nu een paar weken vrij zijn. Vanavond vertrek ik met mijn vriendin naar Kaapverdië. Lekker tien dagen tot rust komen." De ontlading na zijn treffer – zijn eerste thuisdoelpunt ooit – was groot. Van spanning had Werker daarna geen last meer. “Ik had niet meer het gevoel dat MVV ging scoren. Onze defensie stond goed en áls er iets tussendoor glipte, dan stond Benji klaar om het op te lossen. Dat ik in zo‘n belangrijke wedstrijd het beslissende doelpunt maak, is fantastisch, maar ik had het ook prima gevonden als iemand anders hem had gemaakt. Handhaving was het enige dat telde."

Overleven

Was het Huub Stevens die het verschil maakte? Werker: “Laat ik vooropstellen dat er iets moest gebeuren na de wedstrijden tegen Helmond Sport. De neuzen moesten weer dezelfde kant op worden gezet; we moesten weer als een team gaan opereren. Het doel was niet om in die laatste twee wedstrijden ineens goed te gaan voetballen. Dat was ons in alle voorgaande wedstrijden immers ook niet gelukt. We moesten overleven, vechten voor alles wat we waard waren. Dat is gelukt en daar heeft Huub zeker een aandeel in gehad, in de kleedkamer en op het trainingsveld. Maar we hebben het met z‘n allen gedaan, spelers en staf. Er zat ontzettend veel druk op die laatste twee wedstrijden; het was niet gewoon een derby, het ging voor ons om lijfsbehoud! Je voelde een bepaalde spanning binnen de spelersgroep. Gelukkig waren we allemaal in staat om die spanning geen rol te laten spelen tijdens de wedstrijden."

Oud-collega‘s

De twee wedstrijden tegen MVV hadden voor Werker een speciaal tintje, aangezien hij een jaar eerder nog namens de Maastrichtenaren meedeed aan de play-offs. “Ik vond het wel leuk om tegen mijn oud-collega‘s te voetballen", geeft hij aan. “Ik heb ze het afgelopen seizoen gevolgd en vind dat ze goed voetbal hebben laten zien in de Jupiler League. Een promotie had ik ze ook best gegund, maar niet ten koste van ons. Ik vind het knap dat ze zo ver zijn gekomen." De haat en nijd die bepaalde supporters etaleerden, vooral rondom de wedstrijd in Maastricht, waren een smet op de derby‘s. Werker had daar vorig jaar geen last van toen hij als Roda JC-speler op huurbasis in Maastricht aan de slag ging. “Tijdens mijn eerste training was er een enkeling langs de lijn die wat negatiefs over Roda JC riep, maar na mijn eerste wedstrijd in het rood-wit gebeurde dat niet meer. We hebben in de tweede seizoenshelft veel goede wedstrijden gespeeld, met de play-offs als resultaat. Dan vergeten de fans al snel waar je vandaan komt."

Stabiliteit gevraagd

Nu handhaving in de Eredivisie een feit is, kan Roda JC weer gaan bouwen aan een nieuwe (technische) organisatie. Volgens Werker heeft de club de komende jaren in ieder geval behoefte aan stabiliteit. “Met uitzondering van het seizoen 2015/2016 heb ik elk seizoen met twee trainers te maken gehad bij Roda JC. Ik denk dat het goed is dat er met Harm van Veldhoven en Robert Molenaar nu een technisch directeur en een trainer zijn aangesteld die de tijd krijgen om iets neer te zetten. Daarnaast ben ik een voorstander van meer eigenheid in de selectie. Je zag ook dat de technische staf voor de wedstrijden tegen MVV terugviel op veel Nederlandse jongens. De onderlinge communicatie verliep meteen een stuk beter."

Jojo

Hoewel hij opgelucht is dat het seizoen een goed einde kende, kijkt de centrale verdediger met gemengde gevoelens terug. Uiteraard omdat de teamprestatie onder de maat was, maar ook omdat trainer Yannis Anastasiou geen duidelijk plan had met Werker. “In het begin van het seizoen was ik de vierde man voor de centrale posities achterin", geeft Werker aan. “Toch ben ik altijd positief gebleven. Ik ben alleen maar harder gaan trainen, ook individueel op vrije dagen. Fysiek en conditioneel werd ik alsmaar sterker, dat gaven alle testen aan. Half september mocht ik thuis tegen Heerenveen invallen na de tweede rode kaart aan onze kant (zowel Abdul Ajagun als Chris Kum kregen rood in de met 0-3 verloren wedstrijd, red.). Daarna heb ik alles gespeeld tot aan de winterstop. Maar na de winterstop werd ik ineens als een soort jojo gebruikt: ik mocht de ene week spelen en de andere week niet. Heel vreemd. Navraag bij de trainer bracht niet veel duidelijkheid. Ik denk dat het voor hem lastig was dat alle centrale verdedigers goed presteerden. Misschien wilde hij iedereen tevreden houden." “Huub Stevens sprak voorafgaand aan de wedstrijden tegen MVV het vertrouwen in mij uit", vervolgt Werker. “Hij vertelde me dat waar anderen meer moesten geven, ik wellicht wat rustiger aan moest doen. Ik wilde te graag, vond hij, waardoor de focus op mijn taken soms weg was en ik bijvoorbeeld uit positie ging lopen. Met dat advies ben ik aan de slag gegaan. Ik vond het wel mooi om te horen dat iemand als Huub Stevens mij als voetballer kent."

Leiderschap


Het abrupte einde van de carrière van Roel Brouwers was een teleurstelling voor Werker. “Ik had graag langer met hem samengespeeld. Hij heeft veel ervaring opgedaan in de Bundesliga en hij heeft daarnaast in de Champions League gespeeld. Ik had veel van hem kunnen leren." Gelukkig was er nog een andere leider in de selectie van wie Werker veel heeft geleerd. “De media riepen afgelopen seizoen regelmatig dat Roda JC geen leider had, maar daarmee deden ze Tom (Van Hyfte, red.) te kort. Ik heb bewondering voor hoe hij het leiderschap op zich nam. Voor mij als centrale verdediger is het belangrijk om leiderschapskwaliteiten te ontwikkelen en wat dat betreft heb ik veel van Tom kunnen opsteken."

2020


Begin mei verlengde Werker zijn contract met drie jaar. De verdediger uit Mechelen staat daardoor tot 2020 onder contract in Kerkrade. Dat maakt van hem een van de bouwstenen van het nieuwe Roda JC. Zijn doel is duidelijk: “Ik wil hier eindelijk eens vaste basisspeler worden. Afgelopen seizoen heb ik alles bij elkaar toch drieëndertig wedstrijden gespeeld. Dat aantal wil ik de komende seizoenen laten oplopen door een vaste waarde te worden."