Korotaev en de onschuldpresumptie
vr 05 mei 2017 om 13:55

Korotaev en de onschuldpresumptie
vr 05 mei 2017 om 13:55

Ik zou alle supporters van Roda JC met klem willen adviseren om voorzichtig te zijn met hun oordeel over investeerder Aleksei Korotaev. De afgelopen dagen hebben verschillende media gemeld dat de ‘redder’ van Roda JC momenteel in de gevangenis zit. Het gaat – om verschillende redenen – vooralsnog veel te ver om hem als crimineel af te schilderen. Het zal in ieder geval nooit een gelukkig huwelijk worden tussen de media en de juridische wereld, dat blijkt maar weer.

De zogenoemde onschuldpresumptie is een grondbeginsel van het strafrecht, vastgelegd artikel 6, lid 2 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Het komt er – kort maar krachtig – op neer dat eenieder onschuldig wordt gehouden tot het tegendeel bewezen is. Dat is natuurlijk erg belangrijk, omdat een verdachte ook rechten heeft die beschermd dienen te worden. Deze regelgeving is internationaal gezien niet van toepassing in Dubai, maar illustreert wel degelijk de Europese waarden en normen die wij in onze maatschappij waarborgen. De (landelijke) media heeft daarnaast een belangrijke rol in de beeldvorming die wordt geschetst over een verdachte, zo ook in deze zaak.

Wat weten we nu precies van de zaak Korotaev? Zijn geld voor de overname van de club staat momenteel geparkeerd bij de notaris en de investeerder heeft ook in de winter geld beschikbaar gesteld om versterkingen binnen te halen. In die zin mogen we dus aannemen dat meneer Korotaev daadwerkelijk serieuze intenties heeft en het hier geen situatie betreft als eerder bij ADO Den Haag. Het betreft hier daarnaast een man die notabene Nicolas Anelka introduceert binnen de club. Als het nu echt allemaal fantasie was, dan betwijfel ik of Anelka überhaupt zijn naam aan dit project zou hebben verbonden.

Het is echt schrijnend om te zien hoe veel websites de investeerder nu wegzetten als een of ander louche figuur die zich met criminele praktijken bezighoudt, terwijl er momenteel slechts een onderzoek loopt naar bepaalde fiscale activiteiten van meneer Korotaev. Vrijwel niemand weet (of kan weten) hoe de vork daadwerkelijk in de steel zit, maar toch ligt er een oordeel klaar. Zie je wel, daar hebben we weer zo eentje. Daar hebben we weer een onbetrouwbare zakenman met valse bedoelingen. Het is echt bizar hoe dergelijke meningen kunnen ontstaan na subjectieve berichtgeving uit de media. Wanneer iemand in ‘voorarrest‘ (meer informatie hierr) zit, dan loopt er onderzoek naar die persoon. Ieder land heeft haar eigen wetgeving wat dat betreft, maar het is belangrijk om te weten dat die persoon in kwestie dan zeker nog niet veroordeeld is. Verdachte is op dat moment dus nog gewoon onschuldig, net als Korotaev momenteel. Wie van jullie is er eigenlijk op de hoogte van de wet- en regelgeving in Dubai?

Wat nu als dadelijk uit het onderzoek blijkt dat Korotaev echt onschuldig is? Zou hij eigenlijk nog wel zin hebben in Roda JC en de KNVB? De mensen binnen Roda JC zouden als een blok achter deze man moeten staan totdat vaststaat wat er nu gebeurt is. Naast het zakelijke aspect is er namelijk ook nog zoiets als eer en vertrouwen. Iedereen kan op ieder moment verdacht worden van een strafbaar feit, zelfs als je compleet onschuldig bent. Dan is het toch wel fijn dat de mensen die dicht bij jou staan je in ieder geval steunen en achter je staan. De mensen binnen Roda JC die met hun volle verstand deze zakenman hebben binnengehaald, zouden dan ook nu volledig achter deze man moeten staan. In goede tijden liep iedereen met hem weg en wilde iedereen op de foto. En nu? Nu zit iedereen met de handen in het haar en geloven ze de beste man niet meer. Hoe snel kan iemand veranderen? Heel snel dus.

Met dank aan Lennard Pelzer

Bron: https://lennardpelzer.wordpress.com

Meer nieuws

do 17 november 2022 om 13:46
Informatie halve seizoenkaart 2022-2023

do 17 november 2022 om 13:00
Ook wij steunen de Feestdageninzamelactie!

wo 16 november 2022 om 12:00
The Voice of Kaalheide - S4E16 Sef Vergoossen [Deel 1]

za 12 november 2022 om 12:00
Kom naar Roda JC - Heracles Almelo

za 12 november 2022 om 12:00
Visie van Jurgen

Gerelateerd nieuws

do 02 januari 2020 om 14:16
Roda JC trapt 2020 af met vriendschappelijk duel tegen KVC Westerlo

do 12 augustus 2021 om 21:25
Alle informatie over het bezoeken van Roda JC - Excelsior

do 18 maart 2021 om 18:18
Studio Roda | Aflevering 5

do 14 januari 2021 om 15:47
Roda JC haalt Ali Messaoud terug naar Nederland

do 15 april 2021 om 15:40
Studio Roda | Aflevering 7