Nieuws
Ananou: De revelatie van het seizoen

Ananou: De revelatie van het seizoen

Afgelopen seizoen kwam hij nog uit voor de A-junioren van FC Köln, deze jaargang maakte hij geruisloos de stap naar de Eredivisie. Niet voor niets wordt Frederic Ananou gezien als dé revelatie van het seizoen.

Hoe voelt het om een onbetwiste basisspeler te zijn?
“Eigenlijk nog steeds als een absolute droom. Dat realiseer ik me elke keer opnieuw als ik het veld hier betreed en in deze ambiance mag spelen. Vorig jaar speelde ik bij de A- junioren van FC Köln voor gemiddeld 150 toeschouwers, in mijn tweede wedstrijd voor Roda JC zaten er in de Amsterdam Arena bijna 50 duizend. Ik heb er jaren voor gevochten om prof te zijn en realiseer me dat het de wens is van veel voetballers. Daarom geniet ik van elk moment, zeker nadat ik vanwege een liesbreuk drie maanden uit de roulatie ben geweest. Daardoor maakte ik pas in de uitwedstrijd tegen NEC mijn comeback en moest ik ook twee interlands van Duitsland Onder 20 afzeggen."

Vanaf de eerste competitiedag kreeg je het vertrouwen van de technische staf. In hoeverre kwam dat als een verrassing?
“In de voorbereiding heb ik veel gas gegeven en mijn kwaliteiten laten zien. Als centrale verdediger ben ik met mijn 1.81 meter niet heel groot, maar dat kan ik compenseren met mijn snelheid en sprongkracht. Dat is een wapen waarmee ik veel situaties oplos. Daarmee heb ik de trainer kunnen overtuigen. Bij mijn debuut in de eerste competitiewedstrijd werd ik meteen door Fox Sports als ‘man of the match‘ uitgeroepen. Dat heeft me veel zelfvertrouwen gegeven."

Je speelde negen jaar in de jeugdopleiding van FC Köln. Zat een overstap naar de hoofdmacht er niet in?
“Dat zal ik nooit zeker weten. Afgelopen seizoen speelde ik in de A-jeugd op Bundesliga niveau, deze jaargang zou ik voor het tweede uitkomen. Ik heb me er altijd op gefocust om profvoetballer te worden en daar heb ik alles voor gedaan. Bij Roda JC was dat sneller mogelijk en kon ik meer ervaring opdoen. Daarom was de keus niet moeilijk."

Hoe groot is het verschil tussen Roda JC en FC Köln?
“FC Köln staat momenteel zevende in de Bundesliga, dus dat verschil is groot. Toch kan ik daar niet goed over oordelen omdat ik nooit op dat niveau heb gespeeld. In Nederland en dus ook bij Roda JC mag je in de Eredivisie nog wel eens een foutje maken. In de Bundesliga zijn de financiële belangen hoog en is de druk heel groot. Daarom is er dus minder ruimte voor de ontwikkeling van jonge spelers."

Hoe schat je de kwaliteit van de spelersgroep in?
“Als team kennen we geen gemakkelijk seizoen. Toch vind ik dat we een kwalitatief heel goede selectie hebben. Ik zie ons niet als degradatiekandidaat, alleen is het jammer dat we onszelf niet vaker beloond hebben."

Jij wordt gezien als de revelatie van het seizoen. Hoe kijk je zelf naar je prestaties?
“Het voordeel van de lastige situatie waarin wij ons als team bevinden, is dat ik met druk leer omgaan. Ook vind ik dat ik me met mijn atletisch vermogen en mentaliteit niet mag verstoppen. Natuurlijk moet ik respect hebben voor mijn tegenstanders, maar ik moet zeker ook op mijn eigen kwaliteiten vertrouwen. Ik probeer altijd voor de voetballende oplossing te kiezen, maar zal rustiger moeten worden. Veel situaties los ik nog te hectisch op. Dat heeft met mijn leeftijd te maken, maar gelukkig kan ik veel van mijn teamgenoten leren."

Zoals je collega-verdedigers Christian Kum en Ard van Peppen.
“Zeker, maar ook van een spits als Dani Schahin. Met hem heb ik een speciale band. We kunnen heel goed met elkaar opschieten en hebben het over van alles, ook over privézaken. Dani kent het Duitse voetbal goed en ik leer van zijn ervaringen. Op trainingen spelen we vaak tegen elkaar, dat is niet eenvoudig omdat hij sterker is dan ik. Maar daar steek ik wel heel veel van op."

Gaat Roda JC zich dit seizoen handhaven?
“Ik weet zeker dat we het gaan redden. Ik kijk veel Eredivisie-wedstrijden en mijn conclusie is dat we minstens zo goed zijn als onze directe concurrenten. Daarom heb ik de overtuiging dat we in ieder geval drie clubs onder ons gaan houden. Zeker in de komende vijf thuiswedstrijden moeten we, met de ondersteuning van ons publiek, veel punten kunnen pakken. Te beginnen met de wedstrijd van komende zondag."

spelerid=352