Roda 1962 en Roda JC verenigen de krachten: supporters krijgen goedkeuringsrecht bij besluiten over erfgoed
za 14 november 2020 om 10:00

KERKRADE – Supporters van Roda JC Kerkrade krijgen een belangrijke rol bij beslissingen over het culturele erfgoed van de club. Via de nieuw opgerichte vereniging Roda 1962 kan vanaf vandaag elke Roda JC supporter meebeslissen bij een wijziging van de clubnaam, de clubkleuren en de speelstad. Daarnaast zorgt de vereniging voor een jaarlijkse boost van de financiële positie van de club. Alle contributie komt ten goede aan een doel binnen Roda JC, dat jaarlijks door de leden wordt aangewezen.

Roda 1962 ziet zichzelf als vereniging voor alle supporters van Roda JC. Samen met alle leden versterken we de financiële positie van Roda JC, dragen we bij een aan gezonde toekomst en zien we onszelf als waakhond van het erfgoed, de cultuur en het voortbestaan van de club. Om dat te bewerkstelligen heeft Roda 1962 afspraken gemaakt met de Phoenix Groep, de Stichting Roda en de Directie en Raad van Commissarissen van Roda JC. Onderdeel van deze afspraken is een goedkeuringsrecht op beslissingen die gaan over de naamgeving, de clubkleuren en de speelstad van Roda JC. Daarnaast ziet het goedkeuringsrecht op de inrichting van de jeugdopleiding. Het goedkeuringsrecht geldt alleen dan wanneer Roda 1962 over tenminste 1.000 leden beschikt. Zo’n constructie is uniek in Nederland.

Naast het goedkeuringsrecht is een afvaardiging van Roda 1962 op reguliere basis in gesprek met vertegenwoordigers van de Directie en Raad van Commissarissen van Roda JC. De financiële positie van de club versterkt Roda 1962 door samen met alle leden een jaarlijks bedrag bij elkaar te leggen. De lidmaatschapsbijdrage is €62 voor volwassenen en €19,62 voor jongeren (-18 jaar). Elk lidmaatschap staat gelijk aan 1 stem. Samen met alle leden beslist Roda 1962 op welke wijze en met welk doel het verzamelde bedrag ten goede komt aan een gezond Roda JC.

“Als Roda 1962 krijgen we nu een voor Nederland unieke positie in de structuur van een betaald voetbalorganisatie”, zegt voorzitter van het oprichtingsbestuur van Roda 1962 Stefan Kapell. “Roda 1962 is een onafhankelijke vereniging die een doorslaggevende rol kan spelen bij besluiten over het erfgoed van onze club. Mocht er serieus nagedacht worden over het wijzigen van de naam Roda JC of de clubkleuren geel en zwart, dan moeten wij daar als vereniging met onze leden goedkeuring aan verlenen.”

Vereniging Roda 1962 is blij met de steun vanuit alle geledingen binnen de club. “We vinden het fantastisch dat de funders ,verenigd in de Phoenix Groep, de club de komende 3 jaren in rustiger vaarwater brengt”, aldus Kapell. “Het aantreden van de Phoenix Groep hebben we tegelijkertijd ook gezien als een direct appel op de achterban. Het is nu ook aan ons om te laten zien dat Roda JC nog steeds een geweldige en grote achterban heeft. Dat hebben we de funders ook laten weten tijdens onze gesprekken. Vanuit die gesprekken merken we vanaf het begin al dat er positief over ons idee wordt gedacht. Dat we nu onze oprichting kunnen aankondigen, tekent voor ons het wederzijdse vertrouwen.”

Martijn Wismans, Directeur van Roda JC Kerkrade spreekt zijn steun uit voor het initiatief. “Wij zijn erg blij met dit initiatief, waardoor de identiteit van de club nog beter verankerd is in de geleding waar het thuishoort: bij de supporters”, aldus Wismans. “Wij streven naar een frequente en constructieve dialoog met Roda 1962.” Ook voorzitter van de Stichting Roda, Jos Som is enthousiast over het initiatief: “Roda 1962 staat voor betrokkenheid, verantwoordelijkheid, draagvlak en enthousiasme. Zoiets kun je als Stichting Roda alleen naar toejuichen en ondersteunen”.

De afgelopen jaren heeft onze club het niet makkelijk gehad. De tijd van terugkijken is voorbij. Het is tijd om te gaan bouwen aan nieuwe successen. Samen zorgen we ervoor dat Roda JC in 2062 100 jaar oud wordt. Alle Roda JC supporters kunnen zich vanaf vandaag aanmelden via de website van Roda 1962: www.roda1962.nl. Roda 1962 is geen vervanging of concurrent van de reeds bestaande supportersverenigingen, maar een aanvulling op de structuur van de club met een goedkeuringsrecht op de clubcultuur. Samen met iedereen die onze club een warm hart toedraagt, werken we aan een gezonde toekomst voor Roda JC.