Nieuws
In de diepte #2 - Herman Huirne

In de diepte #2 - Herman Huirne

Op 21 november 2019 publiceerde Roda JC een artikel op haar website waarin Herman Huirne een inkijkje gaf in de keuken van Roda JC. Tijd voor een update: In de diepte #2.

U bent nu enkele maanden Algemeen Directeur van Roda JC. Hoe bevalt het u?

"De afgelopen weken hebben wij (lees ondernemers) de interne organisatie van Roda JC geherstructureerd. Er zijn enkele handvaten aangereikt om de draad na de rumoerige maanden die de club heeft gekend weer op te pakken. De bereidheid bij het personeel en alle vrijwilligers is écht enorm. Roda is iets persoonlijks; iets wat van ons allemaal voelt. Dan is een ieder al snel bereid om een extra stap te zetten. We zijn op de goede weg, maar er is nog een hoop werk dat verzet moet worden."

Is er al iets bekend over uw opvolging?

"Wij zijn op dit moment in gesprek m.b.t. een algemeen directeur voor de lange termijn. Een ieder binnen Roda JC is ervan overtuigd dat deze AD, naast het bezitten van financiële, organisatorische en commerciële competenties, een substantiële bijdrage moet leveren aan de voetbaltak van de club. Wij hopen hier in januari 2020 meer duidelijkheid in te kunnen verschaffen. Ikzelf zal qua werkzaamheden tot 1 januari 2020 aanblijven als algemeen directeur van Roda JC. Het is voor mij onmogelijk gebleken om in deze rol te blijven tot en met het einde van het huidige seizoen. Een algemeen directeur moet 24/7 met de club bezig zijn. Gelet op mijn eigen ondernemingen bleek dit voor mij gedurende de afgelopen weken enorm lastig. De club heeft een algemeen directeur nodig die zich fulltime met Roda JC kan bezighouden. Nu is gebleken dat het voor mij onmogelijk is dit te combineren, moet ik geen valse verwachtingen scheppen en kan ik daar beter duidelijk in zijn. Ik blijf natuurlijk wel helpen tot dat moment is aangebroken. Vanzelfsprekend blijf ik wel bij Roda JC betrokken als beoogd aandeelhouder."

Sportief gaat het de club nog niet bepaald voor de wind. Hoe kijkt u hier tegenaan?

"Een ieder had vanzelfsprekend gehoopt dat wij een hogere positie op de ranglijst zouden bekleden. Tegelijkertijd bekijken wij het positief. Het glas is bij ons namelijk áltijd halfvol. Er zijn nog twee periodetitels om voor te spelen. Laten we hopen dat wij in 2020 een succes mogen vieren met zijn allen. Dat heeft een ieder namelijk heel hard verdiend."

Gaat de club zich in de winterstop versterken?

"Op dit moment bekijken wij, gezamenlijk met ons technisch hart, de mogelijkheden om de selectie een kwalitatieve impuls te kunnen geven gedurende de winterstop. Hier wordt op dit moment druk overleg over gevoerd."

Heeft Roda JC de ambitie om op natuurgras te gaan spelen?

"Wij hebben de sterke wens om vanaf het seizoen 2020-2021 in het Parkstad Limburg Stadion op natuurgras te spelen. Het spelen van wedstrijden op natuurgras is een ‘Unique Selling Point‘ gedurende het aantrekken van nieuwe spelers. In het verleden heeft de club meermaals naast spelers gegrepen omdat wij op kunstgras spelen. Daarnaast hoort het spelen op natuurgras bij het DNA van Roda JC."

Onlangs werd bekend dat de club de horeca-activiteiten en de Fanshop in eigen beheer heeft genomen. Waarom heeft de club hiervoor gekozen?

"Wij zijn er stellig van overtuigd dat iedere euro die aan Roda JC wordt besteedt, ook écht in de beurs van Roda JC terecht moet komen om zo de financiële slagkracht te versterken. Met het in eigen beheer nemen van de horeca-activiteiten en de Fanshop zet de club hierin een belangrijke stap. Daarnaast kunnen we onze achterban professioneler gaan bedienen. Er zal een nieuwe webshop worden ingericht, waarin het mogelijk is om zowel wedstrijdkaarten, seizoenkaarten en merchandise in één transactie te bestellen. Het streven is om deze webshop in het eerste kwartaal van 2020 te lanceren."

Hoe kijkt u aan tegen de puntenaftrek en de geldboete die de Licentiecommissie van de KNVB de club definitief heeft opgelegd?

"Uiteraard doet dit pijn. Met de puntenaftrek straf je de spelersgroep, de technische staf en de supporters. Hiermee straf je de groeperingen die juist geen enkele invloed hebben gehad op de redenen waarom de club gestraft is. Tegelijkertijd moeten wij hier allemaal lering uit trekken. Het is aan ons om nu alles goed volgens de richtlijnen van de Licentiecommissie van de KNVB in te regelen, om dit soort zaken in de toekomst te voorkomen. Vanuit Zeist wordt hier in ieder geval alle medewerking voor verleend."

Herman Huirne AD Algemeen Directeur