Nieuws
11 Dilemma vragen voor Chirs Kum

11 Dilemma vragen voor Chirs Kum

Tijdens het trainingskamp van Roda JC in Almancil leggen we een aantal selectiespelers 11 dilemma's voor. In deze aflevering: Chris Kum.

1. Nederland of Duitsland
Ik heb met beide landen iets. Ik ben in Duitsland geboren en in Nederland opgegroeid. Maar als ik echt zou moeten kiezen dan ga ik toch voor het land waar ik geboren ben: Duitsland dus.


2. Arjen Robben of Mesut Özil
Mesut Özil. Ik vind Arjen Robben een geweldige speler, maar helaas is hij vaak geblesseerd. Daarnaast vind ik hem soms wat te egoïstisch. Ik geniet dan ook meer van een type Özil. Hij heeft inzicht, techniek en maakt furore als een geweldige spelverdeler. Hij wordt natuurlijk ook niet voor niets ‘de Koning van de assist‘ genoemd.


3. Champions League of WK VoetbalDit is een lastige keuze, maar dan kies ik toch voor het WK omdat het toernooi enorm wordt beleefd als land en maar één keer in de vier jaar plaats vindt. Mijn vader is Duits en mijn moeder Nederlands. Ik ben tijdens een eindronde voor zowel Nederland als Duitsland, maar als ze tegen elkaar spelen kies ik toch voor 'Die Mannschaft'. Mijn broer en moeder juichen dan juist voor Nederland, dus dat leveren wel eens mooie situaties op. In 2014 hebben we thuis de wereldtitel gevierd, aangezien Nederland er toen toch al uit lag waren we wel met z‘n allen voor Duitsland.

4. 3FM of Slam FM
Hmm als ik radio luister, dan doe ik dat meestal via zender Radio 538. Maar als ik moet kiezen tussen deze twee dan ga ik voor 3FM. Die zender is qua muziek iets breder georiënteerd.


5. Doelpunt voorkomen of doelpunt makenOei dat is een lastige. Als het 1-1 staat en ik kan een balletje van de lijn halen, dan kies ik daar liever voor dan dat we met 1-0 achter staan en ik kan de gelijkmaker scoren. Simpelweg omdat ik gewoon niet wil verliezen door een situatie die ik als verdediger zou kunnen voorkomen. De gelijkmaker moet een aanvaller maar maken, daarvoor sta ik niet in het veld. Ik herinner me overigens een soortgelijk voorval in een wedstrijd met FC Utrecht tegen ADO Den Haag. Ruben Schaken die brak uit en chipte de bal in de slotfase over onze keeper heen, gelukkig kon ik hem van de lijn halen en bleef het 2-2. Dat gaf me wel een kick.

6. Aanvoerder van je land of een tastbare prijs winnen
Aanvoerder zijn van je land lijkt me een hele eer, maar je speelt tenslotte voetbal om prijzen te winnen. Zo zie ik het tenminste. Vorig jaar waren we met FC Utrecht dichtbij het winnen van de bekerfinale, maar helaas verloren we. Helaas ontbreekt daarom een echte tastbare prijs nog op mijn palmares. Wél heb ik met ADO Den Haag een promotie meegemaakt en Europees voetbal gehaald. Dat was ook mooi om mee te maken.


7. Nooit meer een Hollandse frikadel of nooit meer een Deutsche bratwurstDan valt de Hollandse frikadel af. Ik eet het allebei niet vaak, maar als ik in Duitsland ben dan hoort het eten van een Bratwurst er gewoon mee. Dat zou ik dan niet kunnen missen. Wel met curry overigens, want dat is het lekkerste.

8. Voetbal Inside of Studio VoetbalIk kijk zelf geen voetbalprogramma‘s, omdat het meestal alleen over de Top 3 gaat en alles vaak negatief wordt uitgelicht. Daar houd ik niet zo vaan. Als ik dan toch moet kiezen tussen deze twee, dan ga ik voor Studio Voetbal. Dat is iets serieuzer

9. Real Madrid – Barcelona of Borussia Dortmund – Bayern MünchenBorussia Dortmund – Bayern München, absoluut. El Classico is vooral een strijd tussen Messi en Ronaldo. Bij deze topper in Duitsland wordt er meer naar de clubs in zijn geheel gekeken. Ik zou dan juichen voor Bayern München, ik lag vroeger als kind al onder een Bayern dekbed en dat blijft er dan toch ergens inzitten. Omdat ik in Frankfurt geboren ben is Eintracht Frankfurt mijn tweede club in Duitsland, hoewel ik ze niet zo nauwlettend volg. Het Duitse voetbal vind ik überhaupt mooi om te zien, ik kijk er liever naar dan naar de Engelse Premier League bijvoorbeeld. Ik kan enorm genieten van een keeper als Manuel Neuer, maar ook van een type als Thomas Müller. Als je hem ziet, verwacht je er niet veel van maar het is een fantastische speler en leuk om naar te kijken.

10. Nooit meer pizza of nooit meer frieten
Nooit meer pizza eten, want daar ben ik helemaal niet zo‘n fan van. Een frietje op zijn tijd vind ik wel erg lekker.


11. Een vrouw met tattoo‘s of een vrouw zonder tattoo‘s
Vrouw met tattoo‘s. Mijn vrouw heeft ook een kleine tattoo. Ik hou niet van vrouwen die helemaal onder zitten, maar een mooie subtiele tattoo vind ik mooi bij vrouwen. Zelf heb ik ook een tattoo, exact dezelfde als mijn broer heeft. Ze staan op onze armen en de namen van mijn vader en moeder zijn erin verwerkt. Ik heb daarbij de naam van mijn broer Sebastian erin gezet en hij heeft mijn naam erbij getatoeëerd.


Chirs Kum