Nieuws
Interview: "Chance snakt naar zijn salto"

Interview: "Chance snakt naar zijn salto"

In 2017 debuteerde hij in de hoofdmacht van Borussia Mönchengladbach. Toch lukte het Chance Simakala niet om een vaste plek bij ‘Die Fohlen‘ af te dwingen. Bij Roda JC wil hij die status wel verwerven.

Een bovenbeenblessure hield je ruim een maand aan de kant. Hoe fit ben je nu?

“Momenteel voel ik me veel fitter dan toen ik hier in de zomer arriveerde. Dit seizoen was ik vaker niet tevreden over mijn prestaties, maar de laatste weken gaat het beter. Die vorm moet ik vasthouden, ook omdat het de hoogste tijd wordt dat ik mijn eerste goal voor Roda JC maak."

Zodat je ook je handelsmerk aan het publiek kunt tonen: je artistieke salto bij het vieren van een doelpunt.

“Daar snak ik inderdaad naar en hopelijk komt het er snel van. Ik zal er in ieder geval keihard voor blijven werken. Ik ben een speler die vaak voor de voetballende oplossing kiest, ook in lastige situaties. Dat aspect ontbreekt er binnen ons team nogal eens aan. We hebben er moeite mee om de bal lang in de ploeg te houden, dat bleek afgelopen week tegen FC Dordrecht nog."

In januari 2017 maakte je in de uitwedstrijd bij SV Darmstadt je debuut in de Bundesliga. Hoe verliep carrière tot nu toe?

“Ik ben geboren en getogen in Eschweiler en belandde in 2011 via Alemannia Aachen bij Borussia Mönchengladbach. Tot aan mijn debuut in de hoofdmacht heb ik in de verschillende jeugdelftallen in totaal 153 wedstrijden gespeeld en ruim zestig keer gescoord. Ook speelde ik interlands voor Duitsland Onder 18. De verwachting was dan ook dat ik het eerste elftal zou halen. Helaas bleef het bij die ene wedstrijd. Maar ik ben technisch goed onderlegd en heb een neusje voor de goal. Die kwaliteiten hebben me bij Roda JC gebracht en die wil ik hier nog verder ontwikkelen."

Je hele leven staat in het teken van voetbal. Was het een jongensdroom om prof te worden?

“Zeker, als kleine jongen was ik altijd buiten met de bal in de weer. Mijn vader leeft in Congo, drie jaar geleden zag ik hem voor het eerst. Mijn moeder, die er alleen voor stond en nog steeds als schoonmaakster werkt, heeft mijn twee broers en mij altijd meegegeven dat we moeten knokken om ons doel te bereiken. Ze heeft ons een sterke mentaliteit meegegeven, daar ben ik haar heel dankbaar voor."

Wat zijn je ambities?

“Met goed spel en doelpunten wil ik het team helpen om tenminste de play-offs te halen. En er dan écht alles aan doen om te promoveren. Zeker in voetbal is alles mogelijk. Ondanks de mindere resultaten van de afgelopen weken hebben we dit seizoen thuis niet verloren van clubs als FC Twente, Go Ahead Eagles en Sparta. Maar eerst komende zondag de derby tegen MVV goed afsluiten. Als dat lukt zijn we weer een stuk dichter bij deelname aan de nacompetitie."

Tekst: Bert Jan Boer

Ba-muaka Simakala