Daryl Werker: "Van bankzitter tot aanvoerder"
do 16 augustus 2018 om 00:12

Daryl Werker: "Van bankzitter tot aanvoerder"
do 16 augustus 2018 om 00:12

Ruim een jaar geleden werd hij in de finale van de nacompetitie door zijn gouden doelpunt de absolute held van Kerkrade en omgeving. Afgelopen seizoen keek Daryl Werker, mede door een blessure, regelmatig vanaf de zijlijn toe. Deze jaargang is de pas 24-jarige verdediger aanvoerder van Roda JC.

Qua play-offs om promotie/degradatie ben je een ervaringsdeskundige. Waar ging het vorig seizoen in jouw ogen mis?

“De tweede seizoenshelft speelden we sterk. Een aantal jongens had daardoor veel zelfvertrouwen en liet dat ook merken. Zij gingen er vanuit dat we het zouden redden. Voor mij voelde dat vreemd aan, die houding herkende ik niet. Eigenlijk was er in het verleden tijdens de nacompetitie nooit zoveel vertrouwen geweest. In de thuiswedstrijd tegen Almere kwamen veel negatieve factoren samen. Bepalende spelers misten de echte vorm en na de 1-0 achterstand kantelde de wedstrijd. Ondanks de snelle gelijkmaker na rust zag ik vanaf de bank dat de wedstrijd uit onze vingers wegglipte. Ik viel nog vijf minuten voor tijd als spits in, maar toen was het kwaad al geschied.”

Hoe kijk je persoonlijk op het afgelopen jaar terug?

“Vorig seizoen is natuurlijk bepaald niet verlopen zoals ik had gehoopt en verwacht. Ik speelde een goede voorbereiding en startte in de basis. Nadat we de eerste vijf wedstrijden hadden verloren, belandde ik op de bank. Ik had niet slecht, maar ook niet opvallend gepresteerd. Aan het eind van de eerste seizoenshelft vocht ik me terug in het elftal en ook na de winterstop speelde ik goed. Toch nam Patrick Banggaard, na zijn komst in januari, mijn plaats in. Dat was apart omdat we in die periode prima presteerden en ik goed speelde. Natuurlijk was ik het daar niet mee eens. Ik heb daar met de trainer over gesproken, maar met zijn motivatie kon ik op dat moment niet zoveel.”

Iedereen weet dat jij geen speler bent die in een dergelijke situatie lastig of vervelend wordt. Werkt dat op zulke momenten in je nadeel?

“Op de korte termijn misschien wel, omdat trainers inderdaad beseffen dat ik mijn best blijf doen. Ik ben geen type dat zijn kop laat hangen of gaat muiten. Aan zulke gasten heb ik een hekel. Ik ging juist harder trainen omdat ik me bleef realiseren dat ik op de lange termijn er mijn voordeel mee zou doen.”

Heeft dat ook meegewogen in je benoeming als aanvoerder?

“Daarvan ben ik overtuigd. Nadat ik afgelopen seizoen aan mijn meniscus was geopereerd, heb ik na mijn revalidatie een aantal wedstrijden in het tweede gespeeld. Daarin was ik heel aanwezig en heb ik ook goed gepresteerd. De manier hoe ik heb gereageerd en het weer heb opgepakt heeft zich uiteindelijk uitbetaald. Zo snel kan het dus gaan in de voetbalwereld. Al moet ik natuurlijk ook zo reëel zijn dat ik geen aanvoerder was geworden als we nog in de Eredivisie waren uitgekomen.”

Je hebt in de jeugd ook vijf seizoenen de aanvoerdersband gedragen. Wat voor type leider ben jij?

“Er zijn natuurlijk meerdere vormen van leiderschap. De één is verbaal sterk aanwezig, de ander met zijn daden. Ik schaar me bij de laatste categorie. Tom Van Hyfte is een beetje hetzelfde type als ik. Gewoon altijd je werk doen, professional zijn en een voorbeeld zijn qua houding en gedrag. Ook Tom heeft geen grote mond, maar als het moet zegt hij wel degelijk waar het op staat. Hij zei eens tegen mij dat hij een toekomstig aanvoerder in mij herkende. Dat vond ik wel mooi. Als iemand een fout maakt, scheld ik hem niet helemaal verrot. Ik ben meer van de positieve coaching. Zo krijg je jongens ook mee, dat vind ik heel belangrijk.”

Wat is het perspectief dit seizoen?

“Er is een sanering doorgevoerd, dat geeft aan hoe hoog de nood is. We hebben als club en als selectie een jasje uitgedaan. Daarom moeten we accepteren dat onze groep kwalitatief minder is dan in het verleden. De laatste jaren hebben onze supporters het zwaar gehad, zij hebben andere tijden gekend. Die zullen niet binnen enkele jaren terugkeren, dat realisme en besef moet er zijn. Hopelijk begrijpt het publiek dat en blijven ze ons steunen. Want de selectie bestaat nu wel volledig uit frisse en gemotiveerde jongens. Dat is in het verleden wel eens anders geweest. Daarin moeten we eerlijk zijn.”

Hoe kijk je aan tegen de zware start van de competitie?

“Met Jong Ajax, Almere City FC, FC Twente en NEC is de start inderdaad pittig. Het zal sowieso een zwaar seizoen worden, maar we zullen ons gebrek aan kwaliteit moeten compenseren met fysieke kracht, inzet en duelkracht. Dát moet de insteek van dit seizoen zijn, te beginnen met de wedstrijd van vrijdag. Hopelijk trekken we uiteindelijk dan aan het langste eind.”

Bron: RODA JC.nl