Nieuws
Tom Muyters: "Het zwarte gat voorbij"

Tom Muyters: "Het zwarte gat voorbij"

Een jaar geleden was hij het vertrouwen in de voetbalwereld kwijt en leek zijn carrière erop te zitten. Tom Muyters was even klaar met het spelletje, maar zag al snel het zwarte gat. Inmiddels is de 33-jarige doelman helemaal opgeleefd bij Roda JC.

In januari 2017 stapte je over van Excelsior naar Samsunspor. Sportief werd het een van de mooiste ervaringen van je carrière, financieel was het een drama.

“Ik tekende een contract voor anderhalf jaar bij Samsunspor, een grote club in Turkije met een rijke historie. De club was uit de hoogste klasse gedegradeerd en stond bij mijn komst opnieuw in de onderste regionen. Na een spannende tweede seizoenshelft wisten we ons te handhaven. Ik had een goede indruk achtergelaten en was populair bij de supporters. Maar nadat ik mijn tekengeld met pijn en moeite had ontvangen, kreeg ik vanwege financiële problemen nog amper salaris. Mijn vakantie heb ik vervolgens moeten onderbreken omdat er nog meer afspraken werden geschonden. Hals over kop ben ik naar Turkije gevlogen om al mijn spullen uit het appartement te halen. Toen was helemaal duidelijk dat er voor mij geen toekomst meer lag."

Een grote deceptie.

“Dat kun je wel stellen. Nog steeds ligt er, nadat ik de FIFA heb ingeschakeld, een claim bij de club. Ik denk dat ik amper tien procent van mijn salaris heb ontvangen. Toen mijn overgang naar Vitesse vervolgens op het laatste moment niet doorging, was ik er helemaal klaar mee en besloot ik te stoppen. Ik heb altijd goed voor mezelf gezorgd, gezond geleefd en er alles voor gedaan. Veel mensen, waaronder mijn ouders, verklaarden me voor gek. Ik kon het niveau nog goed aan en was pas 32 jaar, inderdaad een prima leeftijd voor een doelman. Maar ik had het allemaal wel gezien."

Dacht je.

“Klopt. Twee maanden heb ik niets gedaan, vervolgens ben ik weer gaan trainen. Begin dit jaar had ik er weer écht zin in. Als vriendendienst ging ik keepen bij de amateurs van FC Eindhoven. Er wordt altijd gesproken over het zwarte gat. Nou, dat heb ik wel degelijk gezien. Daarom nam ik me voor dat als er iets moois voorbij zou komen, ik die kans meteen zou grijpen."

Roda JC kon je dus niet laten schieten?

“Zeker niet. Al in de jeugd bij MVV heb ik vaak tegen Roda JC gespeeld. Dat het altijd de grootste club van Limburg is geweest, straalt alleen het stadion al uit. Vanaf mijn periode bij FC Eindhoven ben ik contact blijven onderhouden met Robert-Jan Zoetmulder, die toen ook mijn keeperstrainer was. Via hem kwam ik in contact met Harm van Veldhoven, die mij nog kende van mijn periode in België. Vervolgens waren we er heel snel uit."

Je hebt een woelige periode achter de rug die nog steeds niet is afgerond. Maar in de goal straal je rust uit. Hoe lastig is dat?

“Dat zit in mijn aard en heb ik altijd wel in mij gehad. Ook buiten het veld ben ik vrij nuchter en rustig. Hoe meer toeschouwers er zijn, hoe mooier ik het vind. Dan ben ik in mijn element. Sommige keepers pakken op trainingen alles, maar in een wedstrijd slaan ze op tilt. En als ze een foutje maken, is de hele wedstrijd verknald. Ik raak daar niet zo van onder de indruk."

Wat zijn de belangrijkste kwaliteiten voor een keeper?

“Rust uitstralen en coachen, maar het mentale aspect is het allerbelangrijkste. Wanneer je goed in je vel zit en zeker bent van jezelf straal je dat zowel uit naar de spitsen van de tegenstander als naar je teamgenoten. Daarnaast moet je er op cruciale momenten staan. Als me dat bij Roda JC gaat lukken, net zoals Benjamin van Leer dat hier heeft gedaan, zou het top zijn."

Uit de eerste drie wedstrijden behaalden jullie zes punten. Heeft dat de doelstelling gewijzigd?

“In mijn optiek zijn Sparta en FC Twente de grootste titelkandidaten al moeten we NEC, onze tegenstander van zaterdagavond, ook zeker niet onderschatten. Wij moeten in ieder geval de nacompetitie halen. Play-offs zijn een loterij waarin de vorm van de dag beslissend is. Kijk naar FC Emmen, wie had verwacht dat zij zouden promoveren? Onze competitie is met al die gerenommeerde clubs een van de mooiste uit de historie van de Eerste Divisie. Het zal in een spannend seizoen worden. Hopelijk kunnen wij daar een belangrijke rol in spelen."