Nieuws
Gyliano van Velzen en het vertrouwen van de fans

Gyliano van Velzen en het vertrouwen van de fans

In 2016 werd hij uitgeroepen tot talent van het jaar en eindigde hij als derde in de verkiezing beste speler van de Jupiler League. Momenteel komt Gyliano van Velzen opnieuw uit op het één na hoogste niveau in Nederland.

In hoeverre ben je, na anderhalf jaar aan het Eredivisie-niveau te hebben geproefd, nu terug bij af?

“Natuurlijk is het een stap terug. De Eredivisie is toch het podium waarop ik me graag wil laten zien. Ik debuteerde voor Roda JC meteen tegen Ajax voor volle tribunes en genoot van de ambiance. Als voetballer wil je in een sfeervol stadion spelen en aan iedereen laten zien wat je kunt. Dat was mijn jongensdroom en werd werkelijkheid. Helaas liep het afgelopen seizoen helemaal fout af. Ook ikzelf heb de laatste anderhalf jaar niet kunnen overtuigen."

Hoe kijk je op die periode terug?

“Als een moeilijke tijd in mijn leven. Zowel de club, de supporters, het team en ikzelf hebben veel tegenslagen gehad in de constante strijd tegen degradatie. Daar leer je van en word je man van, zeggen ze. Maar het was lastig. Ik woon alleen in Heerlen, weg van mijn familie in Amsterdam en ik zet niet makkelijk dingen van me af. Ik voetbal op intuïtie, maar ben ook een echte denker. Dus dan weet je het wel."

Hoe belangrijk is het vertrouwen van het publiek voor jou?

“Heel belangrijk. Eerlijk gezegd had ik tot dit seizoen het idee dat ik alleen maar dingen fout kon doen. Ik ben een man van de individuele actie. Daar is altijd een risico aan verbonden, anders dan dat je op safe speelt. Maar als het dan fout ging, reageerde het publiek steeds kritisch. Ik speel langs de zijlijn, dus het gescheld hoor ik letterlijk. Ik had daar heel veel moeite mee en heb dat eerlijk gezegd nog steeds af en toe. Dat doet pijn, maar ik probeer het zoveel mogelijk van me af te zetten."

Op welke manier?

“Door het te laten bezinken, hard te trainen en de draad weer op te pakken. En steeds opnieuw mijn acties te blijven maken. Ik weet wat ik kan en in welke situatie ik zit. Ik heb het vertrouwen van de trainer en ben het seizoen niet slecht begonnen. Mijn kwaliteiten laat ik steeds meer zien, gelukkig herkent het publiek dat en staan ze steeds meer achter me. Dat geeft me nog meer vertrouwen."

Speel je liever in uitwedstrijden?

“Vorig jaar, toen ik het moeilijk had, wel. De degradatiedruk werkte in eigen stadion soms verlammend. Dit seizoen wil ik het liefst alleen maar thuis spelen. Ik wil onze supporters laten zien wat ik in mijn mars heb. Omdat er minder concurrentie is binnen de selectie ben ik zekerder van een plek, al speelt het lagere niveau natuurlijk ook mee. Toch geloof ik er nog steeds in dat ik ook het niveau van de Eredivisie aankan. Belangrijk is dan wel dat ik niet weer in zo‘n stressvolle situatie terechtkom en dus meer vrijuit kan voetballen."

Je staat te boek als een pure, ouderwetse linksbuiten. Toch speel je dit seizoen voor het eerst in je carrière vanaf de rechterkant. Naar welke positie gaat je voorkeur uit?

“Mij maakt het niet uit vanaf welke kant ik speel. In ben vooral blij dat ik weer veel minuten kan maken en lekker kan voetballen. Als linksbuiten ga ik vooral buitenom, als rechtsbuiten kan ik ook naar binnen trekken en dus meer variëren. Op die manier kom ik vaker in de buurt van het doel, waardoor ik ook effectiever kan worden. Daarom ben ik ook zo blij met mijn twee doelpunten in de afgelopen twee wedstrijden. Hopelijk win ik het vertrouwen van de supporters nu nog meer en stimuleren ze me om mijn acties te blijven maken. Zodat ik een belangrijke bijdrage kan leveren aan ons gezamenlijke doel: terugkeren naar de Eredivisie. Maakt niet uit hoe!"

Gyliano van Velzen