Nieuws
Tien vragen aan Ba-Muaka Simakala

Tien vragen aan Ba-Muaka Simakala

Zo‘n twee weken voordat de competitie begon wist Roda JC na een intensieve speurtocht een aanvaller vast te leggen. De 21-jarige Ba-Muaka Simakala – roepnaam Chance - kwam over van Borussia Mönchengladbach en tekende voor twee jaar.

Chance – met zowel de Duitse als de Congolese nationaliteit - debuteerde in 2017 in de hoofdmacht van ‘De Fohlen‘, maar speelde daar voornamelijk in het tweede elftal.

1. Waarom heb je voor Roda JC gekozen?

“Ik kom uit Eschweiler en als voetballiefhebber ken je alle grote clubs uit je omgeving. Als jeugdspeler van VfB 08 Aachen en Alemannia Aachen speelde ik hier vaker toernooien. Prachtig stadion, mooie achterban. Mijn vriend Tsiy Ndenge (inmiddels voor FC Luzern spelend, red.) speelde hier vorig seizoen op huurbasis en als ik zelf niet hoefde te spelen, kwam ik vaker kijken. Geweldige sfeer, dat gaf echt een goed gevoel."

2. Nog geen spijt gehad van je keus?

“Zeker niet. Ik heb er weliswaar goed over na moeten denken toen Harm van Veldhoven polste of ik interesse had, maar ben blij dat ik de knoop heb doorgehakt. Ik voel me hier op m‘n plek, ben door m‘n medespelers en supporters goed opgevangen. De faciliteiten van een topclub als Borussia zijn natuurlijk enorm, op alle gebied, maar bij Roda JC krijg ik de kans om me als speler verder te bekwamen."

3. Inmiddels al een beetje gewend?

“Absoluut. De Nederlandse mentaliteit spreekt me aan. Er is niks mis met discipline, maar in Duitsland wordt dat vaak heel ver doorgevoerd. Ik heb me in korte tijd snel weten aan te passen. Er is een klik met Mario Engels, waardoor we elkaar steeds beter weten te vinden. Sowieso is het een hecht team, we gaan voor elkaar door het vuur."

4. Was het een jongensdroom om profvoetballer te worden?

“Dat mag je wel zeggen. Als kleine jongen was ik altijd buiten met de bal in de weer. Tijdens het WK van 2006 was ik verkocht. Mijn grote idool was Ronaldinho. Buiten speelden we de wedstrijden na, ik wilde altijd de beste zijn. Ik kwam terecht bij VfB 08 Aachen, daarna bij Alemannia Aachen. Alles stond in het teken van voetbal. Mijn moeder, die er alleen voor stond, heeft mij en mijn twee broers altijd meegegeven dat we het heft in eigen hand moeten houden. Als je iets wilt, dan moet je ervoor knokken. Ze heeft ons een sterke mentaliteit meegegeven, daar ben ik haar dankbaar voor. Want mede daardoor kwam ik in 2011 bij Borussia terecht."

5. Debuteren in de Bundesliga, hoe mooi is dat?

“In 2016 tekende ik mijn eerste profcontract. Mijn eerste Bundesliga-wedstrijd was uit tegen Darmstadt. Kippenvel. Ik had een prima debuut, maar helaas is het me niet gelukt een vaste stek in de hoofdmacht te veroveren. Maar ik heb wel een plekje in de legendarische ‘Kabinengang‘ weten te veroveren (red.: als een speler uit eigen kweek in het eerste debuteert, komt zijn wedstrijdshirt hier te hangen). Door mijn overstap naar Roda JC hoop ik me weer verder te verbeteren en te ontwikkelen. Want dat is altijd mijn drive geweest: ik wil mezelf laten zien."

6. Is het de mix tussen Afrikaanse frivoliteit en de Duitse winnaarsmentaliteit die de interesse van Borussia en later Roda JC aanwakkerde?

“Tot aan mijn debuut in het eerste elftal van Borussia heb ik in de verschillende jeugdelftallen in totaal 153 wedstrijden gespeeld en ruim zestig keer gescoord. Ook speelde ik wedstrijden voor de UEFA Youth League en het Onder 18 nationale team van Duitsland. De verwachting was dan ook dat ik als ‘Nachwuchsprofi‘ zeker in het eerste zou belanden. Technisch goed onderlegd, neusje voor het doel. Kwaliteiten die me bij Roda JC hebben gebracht en die ik hier nog verder wil ontwikkelen."

7. Wat zijn je ambities?

“Allereerst wil ik mijn stinkende best doen om Roda uit de Keuken Kampioen Divisie te laten verdwijnen en weer terug te brengen naar het hoogste niveau. Daar wil ik echt alles voor doen. We zijn goed begonnen, maar soms laten we onnodig punten liggen. Dat is vaak niet te verklaren. Neem nu de wedstrijd tegen Jong PSV. Dan sta je voor en op de een of andere manier lukt het dan niet meer. Je doet er als team alles aan, je wilt het beste geven, maar het komt er dan niet uit."


8. Wat vind je van de Roda JC-supporters?

“Geweldige aanhang en bloedfanatiek. Wat ik vaak pijnlijk vind is dat sommige supporters het nodig vinden om te gaan ‘boe-en‘. Je blijft toch altijd achter je club staan? De verwachtingen zijn hooggespannen, maar je moet ook realistisch blijven. Wij als team doen er alles aan om Roda naar een hoger plan te tillen, maar soms zit het niet mee. En dan is het toch fijn als het publiek je blijft steunen. Of beter gezegd, juist dán."

9. Wat doe je naast het voetbal?

“Ik ben een echte sportfanaat. Niet alleen kijken, maar zeker doen. Biljarten, tafeltennis, badminton. En ook hier wil ik altijd winnen. Ook hou ik van muziek. In de ‘Fohlenstal‘, de jeugdopleiding van Borussia, had ik een Nederlandse trainer, Arie van Lent. En van hem leerde ik Nederlandse muziek kennen en waarderen. Nederlandse rap, top!

10. Hoe ziet je toekomst eruit?

“Allereerst promoveren met Roda JC. Daarnaast zou ik het geweldig vinden om ooit in de Premier League te spelen. Maar ook de Spaanse competitie spreekt me wel aan. En wie weet op de lange termijn? Trainer misschien? Alhoewel ik me donders goed realiseer dat je dan wel diegene bent die alle klappen moet opvangen als het misloopt. Maar ik denk dat ik daar wel tegen zou kunnen, ik kan wel wat hebben."

Ba-Muaka Simakala