×Niet ingelogd
Log je in of Maak een account aan om berichten te kunnen plaatsen op ons forum!
z26
Butcher bedankt
do 01 februari 2018 om 09:21 - 01 februari 2018 om 09:21 # 816
butcher


rob goossens
2foto's
KWARTFINALE WILLEM II-RODA JC

Waar Roda JC al jaren in de competitie is veroordeeld tot keldervoetbal, komen in het bekertoernooi onvermoede krachten los. De Kerkradenaren koesteren hun reputatie van cupfighter.
DOOR ROEL WICHE

KERKRADE

Vrijwel elke dag worden de spelers van Roda JC eraan herinnerd dat klassiek, ouderwets cupvoetbal diep verankerd is in het DNA van de club. Als ze de entreehal van het Parkstad Limburg Stadion binnenlopen en de glazen deur naar de spelerstunnel openen, hangt rechts een kapitale foto met een hossend en jubelend gezelschap. Het is het tableau de la troupe van de ploeg die in millenniumjaar 2000 de KNVB-beker won. Links op de foto kijkt een man met een borstelsnor en gele stropdas gelukzalig voor zich uit. Het is de architect van het succes, trainer Sef Vergoossen. In het midden torst de aanvoerder, Eric van der Luer, de cup luid zingend omhoog. En helemaal rechtsboven juicht een grote Belgische spits met gemillimeterd haar. Bob Peeters, die niet alleen geschiedenis schreef door te scoren tegen NEC (2-0), maar ook door op de terugweg naar Kerkrade de deksel van de trofee uit de auto te laten vallen.

Alles of niets

Roda JC koestert zijn reputatie van cupfighter, zeker nu de magere jaren veel glans van de club hebben weggepoetst. Sinds 1990 wonnen de Kerkradenaren twee keer de beker (1997, 2000) en haalde de ploeg vier keer de finale. Voeg daarbij de vele wedstrijden in de halve finale en kwartfinale en het mag duidelijk zijn dat het knock-out toernooi het beste in de koempelclub naar boven haalt. Blijkbaar past het erop-of-eronder-voetbal bij de traditie van Roda JC , waar mouwen opstropen en een over-mijn-lijk-mentaliteit van oudsher de belangrijkste waarden zijn. Frappant genoeg hebben de prestaties in de reguliere competitie geen enkele connectie met die in de beker. In de afgelopen vijf jaar vocht Roda tegen degradatie of speelde de ploeg in de eerste divisie, maar werd wél vier keer de kwartfinale gehaald.

Ik hou wel van bekervoetbal. Het is wél of niet, je kunt een sfeer van alles of niets creëren. Daryl Werker
Heroïsch

Als geen ander in het huidige Roda weet Daryl Werker wat bekervoetbal kan losmaken. De nu 23-jarige verdediger was zes jaar toen hij op televisie thuis in Mechelen de beelden zag van de bekerfinale in 2000.

„Dat seizoen was ik juist begonnen in de jeugd van Roda JC. Ik weet nog dat een enorme massa fans van de Kuip terug reisde naar Kerkrade om op de Markt feest te vieren. Het was daar bomvol.”

Uitgerekend in een heroïsch bekerduel maakte hij later zijn debuut in de eerste ploeg. Roda kegelde in januari 2015 als eerstedivisionist PSV uit het toernooi, de ploeg die later met overmacht kampioen van Nederland zou worden.

Werker speelde een ijzersterke wedstrijd. „Het type spel dat bij Roda past, doet je vaak in dit soort wedstrijden groeien. Ik hou wel van bekervoetbal. Het is wél of niet, je kunt een sfeer van alles of niets creëren. Er komt meer aandacht voor de club, je hebt uitzicht op een prijs. Mooie avonden.”

Ook trainer Robert Molenaar is gecharmeerd van bekervoetbal. Als speler van Leeds United kreeg hij de iconische status van de FA Cup er zowat in getimmerd. „Al mijn tweede wedstrijd in Engeland was een bekerduel. Vooraf werd me nadrukkelijk op het hart gedrukt dat de FA Cup toch echt belangrijker was dan het winnen van de league. Dat vond ik hoogst opmerkelijk. In Nederland staat de beker niet zo hoog op een voetstuk. De Kuip is sfeervol, maar het is geen Wembley. Niettemin is dit natuurlijk een mooie kans. We gaan zeker niet op schoolreis naar Tilburg. De competitie is voor ons van groot belang, maar de beker is te kostbaar voor club, spelers en onze fans om het niet serieus te nemen.”

Niet alleen op sportief gebied biedt de beker Roda JC uitzicht op iets moois. Ook financieel is het toernooi een meevaller. Roda krijgt voor het behalen van de kwartfinale 45.000 euro. Als de Kerkradenaren vanavond Willem II verslaan en de halve finale bereiken, stort de KNVB nog eens 80.000 euro op de rekening. Bovendien delen de clubs in cupduels de opbrengst van de recette.

Roda JC heeft de opbrengsten van de beker niet in de begroting opgenomen. De club dreigt dit seizoen opnieuw verlies te lijden en kan elke euro aan inkomsten goed gebruiken.

Motivatie

Trouwens, met de jubelfoto uit 2000 achter de glazen deur van het Parkstad Limburg Stadion is nog altijd weinig mis. De kleuren zijn misschien ietwat verschraald en her en der is een rafelrandje zichtbaar. Maar er is voor een voetballer geen betere motivatie denkbaar. Toch, Daryl Werker? „Er hangen veel foto’s hier, maar dit is toch een van de mooiste. Veel bekende gezichten. Nu zijn wij aan de beurt. We hebben een zwaar programma voor de boeg, maar als je wint voel je de vermoeidheid niet.”
do 01 februari 2018 om 06:14 - 01 februari 2018 om 06:14 # 804
Voorspel de wedstrijd
Niet ingelogd
Log in of word lid om een voorspelling te kunnen plaatsen
vrijdag 03 mei 2024 om 20:00
Parkstad Limburg Stadion



Roda JC Kerkrade


SC Cambuur

Ik geef wijzijnrodajc.nl toestemming mijn emailadres te delen met Roda J.C. B.V. zodat Roda J.C. B.V. mij kan benaderen inzake de seizoenkaart campagne 2023/2024.

Ik wil een reminder ontvangen voorafgaan aan de wedstrijddag indien ik mijn voorspelling nog niet heb doorgegeven.

WZRJC Poule klassement