×Niet ingelogd
Log je in of Maak een account aan om berichten te kunnen plaatsen op ons forum!
butcher
Vraag me af hoeveel er van Roda naar f0rtůna gevlucht zijn vanwege het eredivisevoetbal.
do 09 augustus 2018 om 12:22 - 09 augustus 2018 om 12:22 # 49548
Hutch
Non-verhaal dat alleen bewijst dat Roda de enige serieus te nemen club in de provincie is. Er is in Limburg niks aan de hand. Dat er buiten de Oostelijke Mijnstreek drie clubs spelen die weinig tot de verbeelding spreken was genoegzaam bekend.
Er is VOORAL in KERKRADE wat aan de hand. En over wat dat precies is hoeft niet mysterieus gedaan worden: de mensen zijn de afgelopen jaren de tribune afgeknuppeld. Dat kan iedere idioot verzinnen.
Houdt dat een keertje op en gaat de club weer voetbal spelen dat de achterban met enige trots vervult, loopt de Kerkraadse hut zo weer vol. En staat het 'Limburgse Voetbal' er ook weer een stuk minder bescheten op.
do 09 augustus 2018 om 09:52 - 09 augustus 2018 om 09:52 # 49458
butcher
ANALYSE SEIZOENKAARTEN

Limburg loopt niet warm voor het nieuwe voetbalseizoen. Amper een kwart van het aantal beschikbare stoeltjes bij de vier profclubs is aan de man gebracht. Wat is er aan de hand?
DOOR PATRICK DELAIT

SITTARD

Vijftigduizend plaatsen hebben de vier Limburgse profclubs in totaal te vergeven. Op basis van het aantal verkochte seizoenkaarten zal slechts een kwart hiervan zeker bezet zijn. 37.500 stoeltjes hebben, enkele dagen voordat de nieuwe competitie op gang komt, nog geen eigenaar. Vorig jaar brachten VVV, Fortuna Sittard, Roda JC en MVV rond deze periode samen nog 13.688 seizoenkaarten aan de man. Volgens de cijfers die de vier Limburgse clubs vorige week verstrekten aan De Limburger zijn dat er nu 12.230, een terugloop van 1458 kaarten.

VVV

Met name bij VVV en Roda JC is de band met de achterban broos. Dat VVV zich vorig seizoen betrekkelijk eenvoudig handhaafde in de eredivisie betaalt zich niet uit in meer seizoenkaarthouders. Integendeel. Met 2800 verkochte abonnementen zetten de Venlonaren een stap achteruit. Venlo en VVV: het blijft een moeizaam huwelijk. Algemeen directeur Marco Bogers breekt zich al enkele seizoenen het hoofd over hoe VVV meer publiek aan zich kan binden. Vaak werd verwezen naar het aftandse stadion als de grote boosdoener, maar uitgerekend nu De Koel wordt gerenoveerd, haken honderden VVV-fans af. Het is meer dan een teken aan de wand. Het zakelijke, weinig aantrekkelijke voetbal dat trainer Maurice Steijn predikt en het vertrek van sterkhouders Vito van Crooij, Clint Leemans en Lennart Thy zal vermoedelijk ook zijn weerslag hebben op de belangstelling. Eén van de kleinste eredivisiestadions bespelen en dit bijlange niet vol krijgen: het is de pijnlijke werkelijkheid voor VVV.

Wanbeleid

Nog groter is de klap die Roda JC moet verwerken. Na 8400 verkochte seizoenkaarten twee jaar geleden en 6790 vorig jaar, bleef de teller in Kerkrade tot vorige week steken op 3100. De hondstrouwe Roda-achterban geeft er een niet mis te verstaan signaal mee af: ze zijn het wanbeleid bij hun club beu. De tweede degradatie in korte tijd, de eindeloze soap rond de Russische investeerder Aleksei Korotaev, het afserveren van clubicoon Ger Senden, het aantrekken van tientallen gelukszoekers zonder meerwaarde, het vaak erbarmelijke voetbal: Roda betaalt er een zware tol voor. Werd de eerste degradatie in 2014 nog behoorlijk verteerd, zonder een sportieve opflakkering zullen de 20.000 zitjes in het fraaie Parkstad Limburg Stadion komend seizoen vaak akelig leeg blijven.

Positieve noot

Met 1535 verkochte seizoenkaarten scoort MVV van de vier Limburgse clubs het slechtst. In De Geusselt zullen ze er niet echt wakker van liggen. Qua toeschouwersaantallen is MVV al jaren een stabiele factor.

De enige positieve noot aan het seizoenkaartenfront komt van Fortuna Sittard. Voor het eerst in zestien jaar gepromoveerd naar de eredivisie: het deed de verkoop pieken van 1023 verkochte kaarten vorig seizoen naar 4750 op dit moment. Aardige cijfers, al moet de kanttekening worden gemaakt dat Fortuna met dit aantal in de eredivisie onderin het rechter rijtje bungelt. Enkel Emmen, VVV en Excelsior verkochten minder kaarten. Het is een constatering, die – niet voor het eerst - vragen doet rijzen over de plek die de Limburgse clubs innemen in de samenleving.

Alternatieven

Zeker, de concurrentie van Fox dat zowel de eredivisie als de eerste divisie (in een schakelprogramma) live uitzendt, is moordend. Maar geldt dat niet voor alle Nederlandse clubs? De prijs van de seizoenkaarten lijkt ook geen struikelblok. De goedkoopste kaarten voor volwassenen variëren van 180 tot 210 euro. Bij MVV zit je zelfs voor 115 euro al op de tribune.

De voornaamste reden voor de tanende aantrekkingskracht van de Limburgse profclubs, is dat ze hun klanten sportief (te) weinig te bieden hebben. Enkel Fortuna was vorig seizoen de uitzondering op die regel. Daarbij zijn er over de (provincie)grens genoeg alternatieven. PSV is ook voor de Limburgse voetballiefhebber een trekpleister. Ook Standard Luik (23.000 seizoenkaarten), Racing Genk (17.000) en Borussia Mönchengladbach (ruim 30.000) trekken de grote massa. Hoe groot is het verschil met de Limburgse realiteit, waar VVV, Roda JC en MVV dit seizoen al blij mogen zijn als hun stadion voor de helft is gevuld?
do 09 augustus 2018 om 07:58 - 09 augustus 2018 om 07:58 # 49435
Voorspel de wedstrijd
Niet ingelogd
Log in of word lid om een voorspelling te kunnen plaatsen
vrijdag 26 april 2024 om 20:00
De Toekomst



Jong Ajax


Roda JC Kerkrade

Ik geef wijzijnrodajc.nl toestemming mijn emailadres te delen met Roda J.C. B.V. zodat Roda J.C. B.V. mij kan benaderen inzake de seizoenkaart campagne 2023/2024.

Ik wil een reminder ontvangen voorafgaan aan de wedstrijddag indien ik mijn voorspelling nog niet heb doorgegeven.

WZRJC Poule klassement