×Niet ingelogd
Log je in of Maak een account aan om berichten te kunnen plaatsen op ons forum!
butcher


bas quaedvlieg
2foto's

Ontreddering, ongeloof, onbegrip. Na een avond vol wanhoopsvoetbal degradeerde Roda JC voor de tweede keer in 44 jaar eredivisie. Almere City stuurde de thuisploeg met een 1-2 overwinning naar het voorland dat iedereen in Kerkrade vreest: de eerste divisie.
DOOR ROEL WICHE

KERKRADE

Is dit echt gebeurd? Deze nachtmerrie, deze onwaarschijnlijke mokerslag, dit doemscenario dat niemand een week geleden voor mogelijk had gehouden? Stuk voor stuk liggen ze verdwaasd en ontredderd op de grond, de profs van Roda JC, na de avond waarvan je wist dat die misschien ooit zou komen maar niemand had verwacht, niet nu, tegen een middenmoter uit de eerste divisie.

Daryl Werker, vorig jaar nog de held met zijn gouden treffer in de play-offs tegen MVV, kan zijn tranen amper bedwingen. Patrick Banggaard trekt zijn shirt over zijn hoofd, captain Adil Auassar wankelt naar de dug-out. Daarin hebben de meeste spelers zich verzameld, alsof ze de furie van het volk niet over zich heen willen laten komen. Om 21.57 uur verlaten ze het stadion dat komend seizoen na dat van FC Twente het grootste van de eerste divisie is. Vanaf de fanatieke Koempeltribune, waar het onrustig is, worden stokken en losgerukte gele stoeltjes het veld opgegooid. Als de laatste Roda-fans het stadion verlaten, klinkt een sarrend gejuich uit het gastenvak, waar 150 Almere-supporters niet weten wat hen overkomt.

Zwaar aangeslagen

Dit is de nasleep van het wanbeleid in voorgaande jaren. Gène Hanssen
Robert Molenaar, normaal zo nuchter als een geheelonthouder, verlaat onmiddellijk na het laatste fluitsignaal het veld, zwaar aangeslagen. Hij springt letterlijk van de trap de catacomben in. Leunend tegen een muur spreekt hij van een ‘enorme klap tegen m’n harses’. Hij had zo vurig gehoopt dat zijn debuutjaar in de eredivisie een springplank naar een grote carrière als trainer zou zijn, maar nu heeft hij een degradatie met de Roda Juliana Combinatie achter zijn naam. Nog grotere zorgen heeft Frits Schrouff, de 77-jarige clubeigenaar die een koper voor zijn aandelen zoekt. Zijn bezit, nu eerstedivisionist, wordt in één klap een stuk minder aantrekkelijk. Zuchtend, helemaal alleen, wacht hij in de entreehal van het stadion op de lift naar boven, terwijl buiten politie te paard de ingang bewaakt. Woedende en hevig bezorgde fans staan voor de poort. Hoe moet het nu verder? Harm van Veldhoven, de technisch directeur, schetst intussen voor de FOX-camera een somber beeld. „Dit is een zware tik. We kunnen stabieler worden door verder te bouwen, maar nu worden we weer financieel beperkt. Dit zet je achteruit, we moeten de koppen nu bij elkaar steken. Deze club moet sterk genoeg zijn om de fundering te behouden.”

Onbestaanbaar

Vlieg erin, vlieg erin, toetert speaker/entertainer Wim Frijns negentig minuten eerder nog door zijn microfoon, terwijl door de boxen Highway to Hell van AC/DC klinkt. De boodschap aan thuisploeg en fans is duidelijk: het is onbestaanbaar dat Roda JC, een van de traditieploegen uit de eredivisie, zich zou laten vernederen door Almere City, een eerstedivisionist zonder historie en zonder achterban. De Kerkradenaren gaan nog furieus van start en krijgen in de openingsfase al snel kansen, zoals een kopbal van Ognjen Gnjatic en schot voorlangs van Dani Schahin. Halverwege de eerste helft veren de ruim 12.000 toeschouwers op als Simon Gustafson met een vrije trap de lat raakt. Maar het is ook voortdurend oppassen voor het snelle counterspel van de Flevoploeg, die geregeld voor dreigende situaties voor het doel van Hidde Jurjus zorgt. Zo knalt Tom Overtoom, de geslepen captain van Almere, rakelings naast. En na een half uur spelen is het zowaar raak. Jurjus maakt voor de derde wedstrijd op rij een kapitale fout door een bal niet vast te pakken, maar ongelukkig weg te stompen. Van der Water profiteert: 0-1. Waarmee Roda, virtueel gedegradeerd, plots onder 220 volt staat.

Dit is een zware tik. We kunnen stabieler worden door verder te bouwen, maar nu worden we weer financieel beperkt. Dit zet je achteruit. Harm van Veldhoven
Na rust speelt Roda tegen de tijd, tegen een rode muur, tegen zichzelf en tegen de steeds groter wordende dreiging van een doemscenario. Al na een paar minuten brengt Schahin nieuwe hoop bij de fans, die al hun nagels zowat hebben afgekloven. Nadat hij vrij voor doel een riante kans had gemist, kopt hij de gelijkmaker binnen: 1-1. Met drie verse invallers opende de thuisploeg de jacht op die o zo bevrijdende treffer. Maar het is Almere dat genadeloos toeslaat. Hammouti geeft Roda vlak voor tijd de genadeklap (1-2), waarna de Kerkraadse ploeg de tweede degradatie in 44 jaar eredivisie onmogelijk meer kan afwenden.
wo 16 mei 2018 om 08:48 - 16 mei 2018 om 08:48 # 21672
Voorspel de wedstrijd
Niet ingelogd
Log in of word lid om een voorspelling te kunnen plaatsen
vrijdag 26 april 2024 om 20:00
De Toekomst



Jong Ajax


Roda JC Kerkrade

Ik geef wijzijnrodajc.nl toestemming mijn emailadres te delen met Roda J.C. B.V. zodat Roda J.C. B.V. mij kan benaderen inzake de seizoenkaart campagne 2023/2024.

Ik wil een reminder ontvangen voorafgaan aan de wedstrijddag indien ik mijn voorspelling nog niet heb doorgegeven.

WZRJC Poule klassement