×Niet ingelogd
Log je in of Maak een account aan om berichten te kunnen plaatsen op ons forum!
butcher


foto anp/proshots
3foto's
EREDIVISIE FC GRONINGEN 2 RODA JC 1
Roda-blok permitteert zich offday
En plots was de glans van de laatste weken weg. De sleutelspelers van Roda JC permitteerden zich in Groningen een offday en dat kwam de ploeg duur te staan. Na de 2-1 nederlaag vervaagt het droomscenario van directe handhaving.
DOOR ROEL WICHE

GRONINGEN

Een cynisch applaus vult de groene tempel van het hoge noorden als de coach van Roda JC, na ruim een uur spelen, een ingreep doet die hij vooraf wellicht niet voor mogelijk had gehouden. Bij een 2-0 achterstand stuurt Robert Molenaar zonder aarzelen het aanvalskoppel naar de douche dat een levensgroot aandeel had in de verbluffende reeks van drie overwinningen die de Kerkraadse ploeg weer tot leven wekte. Mokkend en sjokkend druipt Dani Schahin van het veld, de spits die tegen de Groningen-defensie geen poot aan de grond krijgt en zich vanaf minuut één verliest in irritaties. Gevolgd door Donis Avdijaj, met zijn cruciale doelpunten de laatste wedstrijden de animator maar nu kansloos en weerloos. Beiden pakken ook nog onnodig een gele kaart, waardoor ze woensdag geschorst zijn in de thuiswedstrijd tegen een PSV in feestroes.

Uitgerekend in een wedstrijd waarin Roda een ferme stap had kunnen zetten naar het droomscenario van directe handhaving, geven de sleutelspelers niet thuis. Niet alleen Schahin en Avdijaj, maar ook creatief directeur Simon Gustafson en ijsbreker Ognjen Gnjatic geven niet thuis in de eerste zestig minuten, waarin de ploeg zich niet kan losrukken van een onbegrijpelijke apathie. Het lijkt alsof de overwinningsroes van de laatste weken én de nederlagen een dag eerder van de concurrenten FC Twente en Sparta de o zo noodzakelijke scherpte hebben weggenomen. Roda speelt even níet met het mes op de keel en dat kan deze ploeg zich eenvoudigweg niet permitteren. Oude manco’s – gebrek aan duelkracht, te weinig durf en flair, te veel balverlies – steken de kop op.

Harde woorden

Dit is een teleurstelling. Mentaal waren we niet opgewassen tegen Groningen. Al het negatieve kwam weer naar boven. Robert Molenaar
Molenaar schuwt harde woorden na afloop niet. Waar hij had gehoopt dat Roda de weg naar een hoger level zou voortzetten, laakt hij nu de instelling van zijn spelersgroep. „Dit is een teleurstelling. Mentaal waren we niet opgewassen tegen Groningen. Al het negatieve kwam weer naar boven.” Niettemin oogt hij lang niet zo aangeslagen als bij de vorige nederlaag, een maand geleden tegen Sparta. Roda kwam toen in een schijnbaar hopeloze positie terecht als nummer laatst van de ranglijst. Nu is het perspectief van de Kerkradenaren heel anders. Met nog drie wedstrijden voor de boeg en zes punten voorsprong op het dolende FC Twente is directe degradatie geen doembeeld meer. Ook directe handhaving lijkt echter ver weg, met een achterstand van vier punten op NAC. Een zoveelste rentree in het siddercircus van de play-offs is aanstaande, tenzij de Kerkradenaren de komende weken opnieuw boven zichzelf weten uit te stijgen.

De 323 Roda-fans die deze zondag de wereldreis naar Groningen maken, vallen al na een kwartier stil in het uitvak van het Noordlease Stadion, alias de Euroborg. Na een levendig begin pakt de thuisploeg resoluut de pole-position. De lichtvoetige Japanner Ritsu Doan mag ongehinderd aanleggen vanaf de rand van het strafschopgebied voor een hard schot in de hoek van het doel: 1-0.

Roda oogt passief en wordt vervolgens op alle fronten afgebluft door het nog niet veilige Groningen, dat kennelijk wél de urgentie van deze wedstrijd beseft. Alleen Ndenge (afgeketst schot) en Kum (kopbal over het doel) brengen even gevaar. Ook in het eerste kwartier na rust is het spel van Roda zonder ziel. Jurjus kan een vlammend schot van Van Weert nog pareren, maar het blijkt louter uitstel van executie. Invaller Jesper Drost slaat even later alsnog hard toe: 2-0.

Misplaatst

Opmerkelijk genoeg leven de Kerkradenaren op nadat Molenaar het aan de ketting liggende duo Schahin/Avdijaj van het veld heeft gehaald. Roda drukt het plots wankel ogende Groningen terug op eigen helft en doet na zeventig minuten iets terug via een fraaie volley van Chris Kum: 2-1. Het versterkt alleen maar het beeld dat Roda zich in het eerste uur een attitude heeft gepermitteerd die misplaatst is. Maar het is te laat om de schade nog te kunnen repareren.

Na afloop, tijdens de 325 kilometer lange busreis naar het zuiden, zien de verliezers hoe de eerstvolgende tegenstander in een titanenduel tegen Ajax vol overtuiging de landstitel grijpt. PSV komt woensdag naar Kerkrade als de nieuwe kampioen van Nederland, met champagne en korte nachten in de benen. Eén voordeel voor Roda-chef Molenaar: over gebrek aan motivatie bij zijn spelers zal hij dan vermoedelijk niet te klagen hebben.
ma 16 april 2018 om 06:28 - 16 april 2018 om 06:28 # 14554
Voorspel de wedstrijd
Niet ingelogd
Log in of word lid om een voorspelling te kunnen plaatsen
vrijdag 26 april 2024 om 20:00
De Toekomst



Jong Ajax


Roda JC Kerkrade

Ik geef wijzijnrodajc.nl toestemming mijn emailadres te delen met Roda J.C. B.V. zodat Roda J.C. B.V. mij kan benaderen inzake de seizoenkaart campagne 2023/2024.

Ik wil een reminder ontvangen voorafgaan aan de wedstrijddag indien ik mijn voorspelling nog niet heb doorgegeven.

WZRJC Poule klassement