×Niet ingelogd
Log je in of Maak een account aan om berichten te kunnen plaatsen op ons forum!
Hutch
Erg positief stuk over Harm. En dat hij ballen toont en de kalmte bewaart klopt ook wel. Ik vind Harm alleen geen TD.
za 31 maart 2018 om 15:23 - 31 maart 2018 om 15:23 # 11444
butcher


ermindo armino
NIEUW REALISME VITESSE-RODA JC
Eerst dat fundament Ongewijzigd
Waar Roda JC zich jarenlang liet leiden door de waan van de dag, houdt TD Harm van Veldhoven vast aan zijn plan: een fundament voor de toekomst leggen. Ook nu de Kerkraadse club opnieuw tegen degradatie vecht.
DOOR ROEL WICHE

KERKRADE

Weet iemand in Kerkrade nog hoe het met ene Simeon Raykov is? Waar hij speelt? In welk land hij woont? Of zijn hoofd nog steeds is kaalgeschoren met het scherpste Gillette-mes? Precies één keer startte de Bulgaarse aanvaller vorig seizoen in de Roda-basis. Niet veel later verdween hij roemloos door de achteruitgang. Net als de warrige reus Thanasis Papazoglou (twee keer basis), de wisselvallige back Bryan Verboom (één keer), eeuwig talent Stefan Savic (nul keer), enfant terrible Lyes Houri (nul keer), blessurekoning Simon Church (vier keer) en het geografische wonder Beni Badibanga (één keer), die nog steeds in de Bosatlas aan het zoeken is waar Kerklaar ligt.

Zeven spelers die samen niet verder kwamen dan negen basisplaatsen en in totaal op de loonlijst stonden voor een bedrag waarmee het gat op de begroting (0,9 miljoen euro) vorig seizoen vermoedelijk met gemak gedicht had kunnen worden. Gehaald door een technisch directeur (Ton Caanen) die niet door de de Roda-top afgeremd werd en graag koketteerde met een vedette met vage bedoelingen (Nicolas Anelka) en zijn onafscheidelijke manager (Doug Pingisi). Het is dit soort korte-termijn-politiek waarvan Harm van Veldhoven gruwde toen hij vorige zomer als technisch directeur bij Roda terugkeerde, al verpakte hij zijn afkeer in beschaafde, bedekte volzinnen. Met zachte dwang dirigeerde hij Raykov en co naar de poort, een paar afkoopsommen voor lief nemend, in het besef dat de Kerkradenaren moesten breken met het verleden.

In interviews met de media en in vele gesprekken binnen het Roda-fort presenteerde van Van Veldhoven zijn geloofsbrieven. De essentie: een nieuw, stevig fundament leggen, met een realistisch spelersbeleid en geen doldrieste impulsaankopen meer. Spelers bij voorkeur scouten in Nederland, België en Duitsland en niet op basis van videobeelden uit exotische oorden halen. En de nummers 18 tot en met 24 van de selectie moeten straks jongens uit eigen jeugd zijn, met kansen om zich in de kijker te spelen.

Van Veldhoven maakt zijn beloften tot nu toe waar. En dat is lang niet vanzelfsprekend in voetbal, waar degradatiestress vaak het uitgestippelde beleid zwaar onder druk zet.
Niet vanzelfsprekend

Nu, driekwart jaar later, mag voorzichtig de conclusie getrokken worden dat de Belgische ex-coach zijn beloftes waarmaakt. En dat is lang niet vanzelfsprekend in de voetbalwereld, waar degradatiestress vaak het uitgestippelde beleid zwaar onder druk zet. Deze maand hebben vier spelers uit eigen opleiding een contract getekend. De aanvallers Livio Milts (20) en Mart Remans (19), middenvelder Nicky Souren (18) en doelman Radomir Novakovich (18). In de winterstop werd de selectie niet zoals in voorgaande jaren geheel verbouwd, maar met gerichte versterkingen aangevuld: Donis Avdijaj en Patrick Banggaard, beiden nu onbetwiste basisspelers. Maecky Ngombo, de supersub van weleer, kreeg een nieuwe kans. En met de vroegtijdige contractverlenging voor trainer Robert Molenaar stak Van Veldhoven bewust zijn nek uit. De coach kan Roda niet boven de gevreesde rode streep tillen, maar krijgt het vertrouwen en de tijd. Een trendbreuk met het verleden, waarin Kerkrade een waar trainerskerkhof was.

Imago

De eerste, kleine beloning van de nieuwe visie is merkbaar. Het imago van Roda JC in het land, besmeurd door jaren van emotiemanagement en transfergeweld, wordt langzaam maar zeker weer wat opgepoetst. Rustig is het in Kerkrade nog lang niet – neem alleen al de affaire-Stevens en de zaak-Korotaev - maar een doorgangshuis dat zich van de trouwe achterban vervreemdt, is het ook niet meer. Interessant wordt nu of TD Van Veldhoven zijn visie kan blijven verdedigen, nu er cruciale maanden aanbreken. Maanden waarin beslist wordt over handhaven of degradatie en over de toekomst van de club, waarin mogelijk een Zwitsers-Russische investeerder alsnog instapt en zijn eigen eisen en ambities op tafel legt. De ogen van de fans zullen nu vooral gericht zijn op Vitesse-Roda vanavond, dat zeker. Maar de lange termijn werpt zijn schaduw vooruit.

Met wellicht een ongewijzigde basisploeg verschijnt Roda JC vanavond (18.30 uur) aan de aftrap bij Vitesse. Donis Avdijaj, de auteur van de fraaie winnende treffer tegen NAC, stapte deze week bij een training met een lichte irritatie uit, maar is fit genoeg om te starten. Daryl Werker, Ashton Götz en reservedoelman Filip Kurto ontbreken met blessures. Coach Molenaar merkte dat de winst op NAC de sfeer goed heeft gedaan. „Iedereen is meer ontspannen, vrolijker. Er is meer leven in de brouwerij. Dat contrast met voorheen is pas merkbaar als die overwinning er is.” Bij Vitesse is spits Tim Matavz het enige vraagteken.
za 31 maart 2018 om 08:28 - 31 maart 2018 om 08:28 # 11406
Voorspel de wedstrijd
Niet ingelogd
Log in of word lid om een voorspelling te kunnen plaatsen
vrijdag 26 april 2024 om 20:00
De Toekomst



Jong Ajax


Roda JC Kerkrade

Ik geef wijzijnrodajc.nl toestemming mijn emailadres te delen met Roda J.C. B.V. zodat Roda J.C. B.V. mij kan benaderen inzake de seizoenkaart campagne 2023/2024.

Ik wil een reminder ontvangen voorafgaan aan de wedstrijddag indien ik mijn voorspelling nog niet heb doorgegeven.

WZRJC Poule klassement