[column] De onwaarschijnlijke Koempel-droom
do 25 januari 2018 om 21:25

[column] De onwaarschijnlijke Koempel-droom
do 25 januari 2018 om 21:25

Het is de droom van iedere jonge voetballer: profvoetballer worden. Doordeweeks hard trainen en in het weekend laten zien wat je in huis hebt, zodat je opvalt bij een scout van de regionale profclub. Vanaf het moment dat je wordt gevraagd voor de professionele voetbalacademie begint de opoffering pas echt: je traint veel vaker en intensiever dan andere spelertjes uit het dorp die nog bij de amateurclub spelen. Je krijgt begeleiding bij je voeding, studie en overige activiteiten die je buiten school doet. Het is als toekomstig profvoetballer natuurlijk uit den boze om in het weekend op stap te gaan, al helemaal wanneer je dan ook nog op de wedstrijddag dramatisch speelt.


Opoffering

Je zult maar jeugdspeler van Roda JC zijn en de droom hebben om uiteindelijk profvoetballer te worden. Zoals gezegd: je offert enorm veel op tijdens je jeugd. Je werkt hard, eet goed en leeft gedisciplineerd. Maar wat papa en mama misschien eigenlijk al langer weten, is dat de kans dat je zult doorbreken bij deze mooie club nagenoeg nihil is. Het is opmerkelijk hoe weinig spelers uit de eigen opleiding bij Roda JC een kans krijgen bij het eerste elftal, al helemaal als je dit met andere eredivisieclubs vergelijkt. Veel van deze jongens doen een lagere opleiding op school terwijl ze misschien meer zouden kunnen, puur en alleen omdat ze primair de focus op het voetballen willen leggen. Des te pijnlijker is het wanneer een groot deel van deze jongens het niet redt na zoveel opgeofferd te hebben. Kunnen ze boven de rivieren dan simpelweg beter voetballen? Zijn de jeugdspelers in onze regio niet goed genoeg? Het moet voor jongens van Jong Roda JC enorm frustrerend zijn dat zij geen kans krijgen, al helemaal omdat ze conditioneel zelfs sterker lijken te zijn dan het eerste elftal.


Jong Roda JC een aantal jaar geleden, waarvan geen enkele speler het eerste elftal heeft gehaald.

Het verschil

Het eerste elftal van Roda JC traint maar 1 keer per dag, wat eigenlijk veel te weinig is voor een Eredivisie club. In de winterstop won Roda JC van Kortrijk met 2-5, maar voor de rust stonden de basisspelers op het veld en was de stand 1-1. Het waren de reserves en de jonge jongens die na rust wisten te imponeren. Hoe anders gaat het momenteel bij streekgenoot en rivaal Fortuna Sittard: de nieuwe koploper van de Jupiler League is aan het professionaliseren onder de leiding van de nieuwe Turkse eigenaar en zakenman Isitan Gün. Zij trainen 2 à 3 keer per dag en de geruchten gaan rond dat de selectie binnenkort gebruik gaat maken van de diensten van Van der Valk voor de maaltijden en het ontspannen tussen de trainingen door. Het is natuurlijk niet puur en alleen toeval dat Roda JC laatste staat in de Eredivisie en Fortuna Sittard eerste in de Jupiler League. Roda’s jeugdspelers zullen zich waarschijnlijk dood irriteren ieder weekend, terwijl Perr Schuurs mag hopen op promotie en zich alvast kan verheugen op zijn transfer naar Ajax deze zomer.



Perr Schuurs doorliep de jeugd van Fortuna, werd aanvoerder en vertrekt naar Ajax.

Uitzonderingen

De laatste jeugdspeler die bij Roda JC is ‘doorgebroken’ heet Guus Hupperts. Hij is via AZ bij KSC Lokeren terecht gekomen, wat nu ook niet bepaalt de club is waar men van droomt. Lang was er de hoop dat Mitchel Paulissen en Daryl Werker zouden doorbreken, maar ook zij werden uitgeleend en zwerven momenteel tussen basis en bank. In de zomer van 2016 tekende Nicky Souren zijn profcontract en ook bij hem waren de verwachtingen groot, maar tot op heden heeft hij zijn debuut in het eerste elftal nog niet mogen maken. Schrijnend om te zien is dat jeugdspelers Omran Haydary (FC Emmen) en Jorrit Smeets (Fortuna Sittard) voor een stap terug kozen, maar het nu wel buitengewoon verdienstelijk doen bij deze clubs. Hadden zij op termijn niet ook bij Roda JC van waarde kunnen zijn? Roda JC huurt de 18-jarige Vancamp van Anderlecht met een huursom van €100.000, waarna hij uiteindelijk alleen maar op de bank zit en geen enkel doelpunt weet te maken. Loopt er bij Jong Roda JC niet een spits die dit ook kan? Waar gaat het toch mis?

Omran Haydary (FC Emmen) en Jorrit Smeets (Fortuna Sittard)


Verandering

Alleen Roda JC onder 16 (C1) speelt op het hoogste jeugdniveau. Ieder ander team speelt 1e of zelfs 2e divisie. Hoe kan het dat de jeugdelftallen van een Eredivisie club structureel onder de maat presteren? Hoe kan het dat deze jeugdelftallen vaak nog niet van de lokale amateurclub weet te winnen? Hoe kan het dat vrijwel niemand doorbreekt bij deze club? Zoveel vragen. Roda JC is op dit moment niet meer de succesvolle subtopper die het ooit was, dat weten we, maar het is in mijn ogen nog veel zorgwekkender dat de jeugdopleiding zijn vruchten niet weet af te werpen. Het is niet aan mij om te zeggen waar dit nu aan ligt. Is het de scouting? Is het verkeerd beleid? Ik schets nu de lijnen van de tekening, maar de mensen die hier dicht op staan kunnen het plaatje misschien inkleuren. Roda JC staat bekend om haar Koempel-mentaliteit, maar op het veld staat vrijwel niemand uit Parkstad die dit in zijn DNA heeft zitten. Het is tijd voor structurele verandering. Profvoetballer worden bij Roda JC? Het is vooralsnog een onwaarschijnlijke Koempel-droom.



Gene Hanssen: het voorbeeld van een geslaagde Koempel-droom.


Fotos zijn afkomstig van:
Foto 1: Roda JC voetbalacademi;
Foto 2: Roda JC voetbalacademie;
Foto 3: Fortuna Sittard;
Foto 4: VI;
Foto 5: Fortuna Sittard;
Foto 6: Roda JC

Met dank aan Lennard Pelzer voor het schrijven van deze column.

Bron: lennardpelzer.com