Rugnummer 33: Erik wil recordhouder worden
do 25 februari 2021 om 21:22

Rugnummer 33: Erik wil recordhouder worden
do 25 februari 2021 om 21:22

Samen met oud-profs Chris Dekker, Ruud Geels, Henny Meijer en Youssouf Hersi heeft hij zeven eredivisieclubs achter zijn naam. Om als recordhouder door het leven te gaan zal Erik Falkenburg dat aantal moeten uitbreiden tot acht. Zijn ultieme wens is dan ook geen verrassing: promoveren met Roda JC.

Je bent niet bepaald het type dat zijn hele carrière bij één club voetbalt. Een echte clubhopper dus?
“Zo mag je me gerust noemen. Ik vind het fantastisch en ben er echt trots op dat ik bij zoveel clubs heb mogen spelen. Ik heb veel gezien en meegemaakt, dat houdt me fris en scherp. Natuurlijk heb ik goede en slechte periodes gekend, maar ik ben vooral dankbaar dat ik amper blessures heb gehad. Samen met mijn vrouw Saar hebben we een huis in Amsterdam, maar ik heb ook in mooie steden als Deventer, Nijmegen en Breda gewoond. En nu zit ik samen met mijn hond in een prachtig vakantiepark aan de rand van de Brunssummerheide. Ook Danny Bakker, Ali Messaoud, Miquel Santos en Dylan Vente wonen op het park. En regelmatig rijd ik door de prachtige heuvels naar Slenaken waar Kees Luijckx woont. Wat wil ik nog meer?"

Samenwonen met Saar misschien?
“Het is inderdaad de eerste keer in mijn carrière dat we gescheiden van elkaar wonen. Maar Saar heeft haar eigen baan in Amsterdam. Daardoor zien we elkaar alleen maar in het weekend. Je gaat elkaar wel missen, langer dan een jaar gaan we dit niet volhouden. Komend seizoen zij er dus twee opties. Of ik vertrek naar Amsterdam of zij komt deze kant op. Bij Roda JC heb ik in ieder geval mijn draai gevonden. We hebben een heel fijne, positieve groep die heel leergierig is. Daar was ik écht aan toe nadat ik vorig seizoen bij ADO het plezier in het spelletje volledig was kwijtgeraakt. Elke dag als ik het stadion binnenloop, proef ik de fijne sfeer die hier hangt. Iedereen gaat leuk en respectvol met elkaar om. Bij Go Ahead Eagles had ik in het verleden dezelfde ervaring. Dat is gewoon heel belangrijk."

Roda JC is je achtste Nederlandse club. Inmiddels zal je het wel niet meer eng vinden om een nieuwe kleedkamer binnen te stappen?
“Daar heb ik inderdaad wel handigheid in gekregen, haha. Mijn zaakwaarnemer, die mij al vanaf de A1 van Sparta begeleidt, zegt ook dat ik in mijn eerste seizoen op mijn best ben. Zeker in de huidige tijd is het normaal dat spelers komen en gaan. Met teamgenoten bouw je een intensieve band op, maar het kan ook weer zo voorbij zijn. Ik vind het eigenlijk wel een heerlijke gedachte om niet te weten hoe het leven er over een jaar uitziet. Als voetballer is dat maar goed ook, het houdt je scherp. Vorig seizoen kwam ik regelmatig chagrijnig thuis. Daarom was ik op zoek naar een leuke werkomgeving met fijne mensen die samen naar een doel toewerken. Die heb ik hier gevonden. Onder Jurgen Streppel had ik bij Willem II mijn beste jaren, Jeffrey van As kende ik van mijn periode bij ADO Den Haag. Jurgen en Jeffrey zijn mannen die je kunt vertrouwen, zij hebben het beste met de club voor. Dus toen de interesse kwam, heb ik niet getwijfeld. Ook omdat ik Roda JC nog steeds zie als een grote club."

Waarmee je wel moet promoveren om recordhouder te worden.
“Dat is inderdaad mijn doel, haha. Play-offs om promotie en degradatie zijn de spannendste en heftigste wedstrijden die er zijn. Zelf heb ik met Willem II in 2016 tweemaal gescoord in de finale tegen mijn oude club NAC Breda. De ontlading was gigantisch en zal ik nooit vergeten. Toch zou ik die wedstrijd niet opnieuw willen spelen. Tot nu toe heb ik met mijn clubs namelijk alleen maar tegen degradatie gestreden. Met Roda JC wil ik daarom dolgraag voor promotie gaan. Na onze geweldige serie zijn we gelukkig op de goede weg, daarom moeten we nu doorpakken. De laatste wedstrijden weten we vaak hoog druk te zetten en de bal snel te heroveren. Op zulke momenten voel je gewoon dat als je doordrukt de tegenstander gaat omvallen. Dat gevoel is super, hopelijk gaan we dat dit seizoen nog vaak meemaken."

RUGNUMMER 33
Naam: Erik Falkenburg
Geboren: 5 mei 1988 te Leiden
Clubs: Sparta Rotterdam, AZ, NEC, Go Ahead Eagles, NAC Breda, Willem II, ADO Den Haag en Roda JC Kerkrade
Positie: Middenvelder
Contract: Tot medio 2021

Tekst: Bert Jan Boer

Bron: Rodajckerkrade.nl

Gerelateerd nieuws

ma 28 september 2020 om 11:47
Geen hoger beroep in zaak Falkenburg

wo 10 februari 2021 om 03:36
The Voice of Kaalheide - S2E28 Erik Falkenburg

ma 21 september 2020 om 16:47
Erik Falkenburg 4 wedstrijden geschorst, club in beroep

do 13 mei 2021 om 16:11
Studio Roda | Aflevering 9