Nieuws
In Memoriam - Hens Fischer

In Memoriam - Hens Fischer

Roda JC Kerkrade heeft met grote verslagenheid kennis genomen van het overlijden van oud-Roda Sport en oud-Roda JC speler Hens Fischer.

Hens Fischer (bijnaam d'r Pap) werd geboren in Kerkrade op 9 oktober 1939 en speelde maar liefst 18 seizoenen Betaald Voetbal bij Roda Sport en Roda JC. Als speler maakte hij in 1962 de fusie mee tussen Roda Sport en Rapid JC die leidde tot het huidige Roda JC Kerkrade.

Het absolute hoogtepunt bereikte Hens Fischer met Roda JC in het seizoen 1972-1973. In de herst van zijn carriere leidde hij de club als aanvoerder naar het kampioenschap in de Eerste Divisie en promotie naar de Eredivisie. Samen met John Pfeiffer stond Hens Fischer in het centrum van de verdediging en daar gaven ze samen het goede voorbeeld. De twee verdedigers konden er ongelooflijk in kletsen en zaten de andere spelers altijd achter de vodden. Als nestor van de ploeg was centrale verdediger Hens Fischer het grote voorbeeld en luisterend het luisterend oor voor de jonge spelers.

Hens Fischer werd door zijn jonge ploegmakkers liefkozend ' d'r pap' genoemd. Tijdens het seizoen moest Roda JC echter onverwacht afscheid nemen van trainer Jacques Koole. De 34-jarige oefenmeester zakte in het stadion na een ochtendtraining in elkaar en overleed ter plaatse. De spelers waren geschokt door zijn dood. Wellicht werkte het overlijden van de trainer wel als een extra stimulans om de titel binnen te halen want naarmate het seizoen vorderde werd steeds duidelijker dat Roda JC titelkandidaat nummer één was.

Op de voorlaatste speeldag (13 mei 1973) viel de beslissing. In Almelo moest Roda JC aantreden tegen Heracles. Het zou een gedenkwaardige dag worden in de geschiedenis van Roda JC. De Kerkradenaren hadden genoeg aan een gelijkspel en dat kwam er ook. Na een 1-0 achterstand scoorde Wim Langenhuizen de 1-1. Na het eindsignaal konden de Roda JC - spelers een kampioensfeestje bouwen. De supporters van Roda JC hadden de lange reis naar Almelo niet tevergeefs gemaakt en zorgden na afloop van de wedstrijd voor een spontane hulde aan de kampioenen op het veld van Heracles Almelo.


De aanvoerder Hens Fischer op de schouders. Van links naar rechts Peter de Wit, keeper Willy Damen, Hens Fischer en John Pfeiffer.

Na afloop gingen de spelers met de trein van Almelo naar Heerlen. Hens Fischer: ' We werden kampioen in Almelo en hebben daarna de trein naar Heerlen gepakt, samen met honderden supporters die waren meegereisd. Trainer Hennie Hollink kwam onderweg nog vertellen dat we geen bier mochten drinken voordat we in Kerkrade waren. ' Hou toch op met die flauwekul! ', zeiden we. Ja, wat wil je, we waren kampioen! We hebben er in die trein écht wel een paar genomen. Vanaf Heerlen werd de ploeg in open auto's naar Kerkrade vervoerd. Op een bomvolle markt werden de kampioenen gehuldigd.

Hens Fischer ervoer de huldiging als een onvergetelijke happening. Kerkrade vierde uitbundig feest. Het kampioenschap was een feit, onder leiding van ' d'r pap' ging Roda JC de Eredivisie in.

In het eerste seizoen in de Eredivisie (1973-1974) speelde Hens Fischer 30 Eredivisie-wedstrijden. Aan het einde van dat seizoen nam hij afscheid van Roda JC. Fischer speelde in totaal meer dan 500 wedstrijden voor Roda Sport en Roda JC.

Fischer overleed op 21 september 2019, maar zal voor altijd worden herinnerd als ' d'r pap'.

Rust zacht, Hens!

Roda JC Kerkrade zal aanstaande vrijdag, voorafgaand aan het duel Roda JC - De Graafschap, één minuut stilte in acht nemen n.a.v. het overlijden van Hens Fischer. Tevens zullen de Roda JC spelers met rouwbanden spelen.

Hens Fischer