Nieuws
Radomir Novaković: "Ik wil alleen maar beter worden!"

Radomir Novaković: "Ik wil alleen maar beter worden!"

Met zijn glansrol in de bekerkraker tegen Ajax én afgelopen week op Het Kasteel maakte hij veel indruk en staat hij opeens in het middelpunt van de belangstelling. Echt warm of koud wordt de 19-jarige Radomir Novaković daar niet van.

Momenteel ben je de eerste doelman van Roda JC. Hoe bijzonder is dat?

“Heel bijzonder, al moet ik zo realistisch zijn dat ik door de blessure van Tom Muyters die kans heb gekregen. Je wenst het niemand toe, maar het is nu eenmaal gebeurd. Nu moet ik het beste geven en me verder ontwikkelen. Ik ben op een leeftijd dat het spelen van wedstrijden noodzakelijk is. Het zal geen verassing zijn dat het duel tegen Ajax tot nu toe het hoogtepunt van mijn carrière is. Slapeloze nachten had ik niet, zo zit ik niet in elkaar. De trainer had me vooraf gezegd dat ik van de wedstrijd moest genieten. Dat heb ik zeker gedaan. Toen ik het veld opging, viel alle spanning van me af. Ik groeide in de wedstrijd en door het geweldige publiek steeg ik boven mezelf uit. Al met al een heel bijzondere avond."

Je genoot je opleiding bij Borussia Mönchengladbach. Waarom maakte je de overstap naar Roda JC?

“Omdat mijn kansen hier groter zijn. Via Dirk Jan Derksen (voormalig hoofdscout en jeugdtrainer, red.) belandde ik bij de start van het vorige seizoen in Kerkrade. Ik speelde bij Jong Roda JC, maar blijkbaar zag de leiding potentie in mij. Na drie maanden mocht ik met het eerste meetrainen en zat ik tijdens wedstrijden in de Eredivisie op de bank. In maart tekende ik mijn eerste profcontract."

Als kind groeide je op in Duitsland en in Servië. Hoe kijk je daarop terug?

“Ik ben geboren in Mönchengladbach maar op mijn tweede verhuisden mijn ouders terug naar Servië, hun vaderland. Tien jaar woonde ik in een dorpje in de buurt van Belgrado. Toen we op mijn twaalfde weer naar Duitsland terugkeerden, sprak ik alleen Servisch. Nu speek ik die taal alleen nog met mijn ouders. En met Vladan Kujović, de keeperstrainer van Jong Roda JC. Met hem heb ik een speciale band. Vijf seizoenen heeft hij als doelman bij Roda JC onder contract gestaan. Daardoor kent hij de club door en door. Van hem en van mijn huidige keeperstrainer Robert-Jan Zoetmulder heb ik tot nu toe al heel veel geleerd."

Vooralsnog gaat het hard met jouw ontwikkeling. Wat is je ultieme droom?

“Dat we als team aan het eind van het seizoen ons hoogtepunt bereiken. Zelf wil ik natuurlijk eerste keeper blijven. Ik zal in ieder geval het beste van mezelf geven en ben blij als ik het team kan helpen, al gaat het natuurlijk niet altijd goed. Daarom werk ik samen met Robert-Jan hard aan mijn zwakke punten om het aantal fouten zoveel mogelijk te verminderen. Op mijn leeftijd valt er op alle onderdelen van het keepersvak nog veel te leren. Want één ding is zeker: ik wil alleen maar beter worden!"

Radomir Novaković