De column van ’t Lempsje: Money makes the world go around
zo 04 november 2018 om 20:46

De column van ’t Lempsje: Money makes the world go around
zo 04 november 2018 om 20:46

Met een voetbal dat niet om aan te zien is, zijn er weldegelijk resultaten. Gelijk en winst in de competitie en een ronde verder in de beker. En dat is wat er aan het eind overblijft, ook in de herinnering.

Eind december gaan we het jaar afsluiten met een bekerkraker tegen 020. Lekker toch, en daarna doorstomen naar de Kuip.

Voetbal is al bijna geen sport meer. Wie geld heeft kan het zich veroorloven een misstap te maken. Een misstap die Roda in het verleden te vaak heeft gemaakt en waarvan we nu de wrange vruchten plukken. Maar wees getroost. Het kan iedereen overkomen als je even niet oplet. Ook de Nederlandse grote clubs dreigen nu de boot te missen, zonder dat ze er enige invloed op hebben.

"Alles is te koop, het is alleen een kwestie van betalen

Zeker als je geld hebt, het liefst een hele hoop

Dan kan je alles bij me komen halen"

Deze lyric van een liedje, gezongen door cabaretier Youp van ’t Hek, op de Lp van Kinderen voor Kinderen 12 staat symbool voor de wereld waarin we nu verkeren. Nederland is altijd al een land van koopmansgeest geweest, welke welhaast verstoken is van iedere vorm van traditie. In vergelijking met een land als Engeland heeft het geld het hier voor het zeggen en de grote industriëlen bepalen het beleid van de regering. Zeker als de regering haar oren laat hangen. Zie de rel rondom de dividendbelasting. Alles is te koop, en ook de politiek. Er moet verdiend worden en het maakt niet uit dat enkele rijken van deze planeet meer geld hebben dan het gros der mensheid. En men wil steeds meer en meer, meer…

Dat heeft ook in de sport en dan voornamelijk in de voetballerij toegeslagen. Deze week berichtte "Een Vandaag" dat de grootste clubs van Europa in het diepste geheim een coup aan het voorbereiden zijn om met elkaar een nieuwe competitie te beginnen om nog meer geld te generen en onder elkaar te verdelen. Men heeft geen zin meer om te spelen tegen de “kleintjes” van Europa. Men heeft geen zin meer in het delen van een overvolle ruif. Met enkele gelijkgestemden een onderlinge strijd aangaan om de inkomsten. Nu is dat op zich niets nieuws. Ajax-preses van Praag heeft al eens geopperd om een soort van Benelux-liga te beginnen van enkel de topclubs uit die landen om zodoende meer geld binnen te krijgen. Grappig is nu dat Ajax al lang geen grote club meer is (enkel nog een schim van de grootsheid van weleer en terend op successen uit het verleden) en de aansluiting met Europa onderweg ergens verloren is, nu de Barcelona’s, Real Madrids, Bayern Münchens en Manchester Cities van ons deel van de wereld het idee opnieuw oppakken en de bedenkers ver achter zich laten. Nederlandse topclubs doen eenvoudigweg niet meer mee. Onze topspelers, welke ik schaar onder derde- en vierderangspelers, zijn op de vingers van één hand te tellen. Ze worden in ons land nog wel gezien als top en onze verslaggevers doen aan die volksverlakkerij vrolijk mee, maar internationaal gezien komen ze vaak niet verder dan de wisselbank en keren ze na enkele jaren teleurgesteld naar Nederland terug om de grandeur van het verleden weer terug te vinden. Ze hebben hun zakken dan wel goed gevuld. Dat weer wel. En misschien maakt het ze ook helemaal niets uit: liever twee jaar op de bank bij Barcelona met miljoenen in the pocket dan tien jaar bij Ajax voor een gelimiteerd maandsalaris.

Gelukkig kennen we in Nederland de Balkenende-norm, al houdt niemand buiten de publieke sector zich daar nog aan. Prijzen van primaire levensbehoeften als eten en drinken worden verhoogd. De gulden of euro wordt duur betaald.

If you can’t beat them, join them. Het is schier onmogelijk de topclubs van Nederland bij te benen, laat staan de Europese topclubs. Dat moeten we niet willen. Vraag is of we als provincieclub ooit in staat zullen blijken enige aansluiting te vinden. Ook dat heeft alles met geld te maken. Dus zullen we op een andere manier te werk moeten gaan. Op een andere manier over voetbal gaan denken.

Stel je nu eens voor dat Nederland zich totaal uit het Europese voetbal zou terug trekken. We trekken ons eigen plan, een Nexit op voetbalgebied. We houden de centjes in eigen zak en de speler die wil vertrekken moet lekker gaan. Dat geeft de voetbalkalender lucht en er kunnen initiatieven ontplooit worden op een ander gebied. We kunnen ons weer gaan meten met

gelijkgestemden en clubs en spelers van gelijk niveau. Maakt het spelletje veel aantrekkelijker. Niemand zit te wachten op een afstraffing met hoge cijfers van de eigen ploeg als er ook lekker mee gebald kan worden en soms gewonnen van een club van gelijk niveau. Dat is al zo bij de pupillen, waar na het eerste deel van de competitie de teams opnieuw naar niveau worden ingeschaald. M.i. maakt dat de Keuken Kampioen Divisie een aantrekkelijker schouwspel dan de Eredivisie.

Binnen die lucht van de kalender zou een nieuwe en onafhankelijke competitie opgezet kunnen worden: een provinciale competitie. De beste spelers van Limburgse origine die hun provincie vertegenwoordigen tegen bijvoorbeeld het elftal van Noord-Holland of Zeeland, Gelderland. Buitenlandse spelers mogen uiteraard niet mee doen en je hebt geen last van dubbele paspoorten. Als je in Kerkrade of Roermond geboren bent speel je voor Limburg en als je in Leeuwaarden of Sexbierum voor het eerst het levenslicht zag kom je uit voor Friesland. Een podium om je in de kijker te spelen en talenten zich te laten (door) ontwikkelen zonder inmenging van buitenaf. Ik ben er van overtuigd dat provinciale spelers dan een echte kans zouden krijgen en publiekelijk kan het ook zeer aantrekkelijk zijn.

Voor Limburgse begrippen hoeft het ook niet veel te kosten. Het tenue is al klaar en kunnen we vanuit de failliete boedel van Sporting Limburg zo overnemen. Er kan om toerbeurt gespeeld worden in de vier stadions van Kerkrade, Maastricht, Sittard en Venlo. En er zullen genoeg mensen en sponsors bereid zijn om een duit in het sponsorzakje te doen als er één verbindende ploeg is zonder de regionale gevoeligheden.

Lekker out-of-the-box. You know I'm a dreamer, but I'am not the only one. Someday I hope you join us… Imagine..

't Lempsje

Bron: 't Lempsje