Nieuws
11 Dilemma vragen voor Tom van Hyfte

11 Dilemma vragen voor Tom van Hyfte

Tijdens het trainingskamp van Roda JC in Almancil leggen we een aantal selectiespelers 11 dilemma's voor. In deze eerste aflevering: Tom van Hyfte.

1. Belgische Friet of Hollandse Bitterbal
Hoewel ik graag een bitterballetje eet, zijn Belgische friet met afstand de allerbeste. Dus deze keuze is snel gemaakt.


2. Zelf koken of afhalen
Zelf koken. Toen ik bij mijn ouders woonde kon ik alleen een ei bakken, maar toen ik met mijn vrouw ging samenwonen heb ik langzaam leren koken en begon ik me er ook steeds meer voor te interesseren. Inmiddels heb ik ook al verschillende kookboeken gekocht, waar ik graag recepten uit klaar maak voor mezelf, mijn vrouw en mijn twee kinderen. Met voeding bezig zijn vind ik gewoon erg leuk. Een paar uurtjes in de keuken staan vind ik dan ook oprecht een mooie bezigheid.


3. Basisplaats of invallen en een doelpunt maken
Basisplaats, omdat ik altijd wil spelen. Het is natuurlijk leuk als je kan scoren, maar ik ben iemand die graag in dienst van het team speelt. Vanaf minuut 1 wil je alles geven voor het team en de club. Het is ook een hele andere intensiteit natuurlijk. Toen ik een jaar of 18 was, was ik er nog niet klaar voor om hele wedstrijden te spelen en kon ik genoegen nemen met een invalbeurt. Tegenwoordig is dat heel anders en wil ik vanaf het begin starten.


4. Penalty missen of een schot op open doel missen
Dit is een keuze op gevoel: een schot op open doel missen. Een penalty missen is gewoon doodzonde. Ik speelde ooit met België onder 16 op een toernooi in Wales een wedstrijd tegen Noord-Ierland, die in een gelijkspel eindigde. Na afloop zei de trainer dat ik een penalty moest nemen, omdat ik ze op de training er altijd inschoot. Maar toen ik hem nam, ging de bal buitenkant paal eruit. Verschrikkelijk moment, ik kon wel door de grond zakken. Het belangrijkste bij een penalty nemen is voor mij om op voorhand een keuze te maken en in mijn aanloop niet te gaan twijfelen, dat deed ik toen wel. Je moet van te voren weten waar je gaat schieten. Voor open doel een kans missen is natuurlijk ook erg jammer, maar dan heb je vaak nog andere factoren die een rol spelen.


5. Cristiano Ronaldo of Lionel Messi
Lionel Messi. Ik ben meer fan van FC Barcelona dan van Real Madrid, daar heeft het mee te maken. Messi is denk ik ook iets getalenteerderer dan Ronaldo. Met alle respect voor zijn fantastische kwaliteiten, maar Ronaldo heeft er harder voor moeten werken om te komen waar hij nu staat. Bij Messi is het meer aangeboren en in mijn optiek is hij ook een tikkeltje genialer: Ronaldo is meer de afwerker, Messi kan eigenlijk alles.


6. Engelse Premier League of Duitse Bundesliga
Engelse Premier League, sowieso om te kijken. Ik heb qua stadions en sfeer altijd een voorkeur gehad voor het Engels voetbal dat ik al vanaf kinds af aan volg. BBC staat bij mij thuis dan ook als zender vooraan geprogrammeerd, zodat ik zoveel mogelijk van het voetbal in Engeland kan volgen. Ik merk dat mijn dochtertje ook al met dat virus geïnfecteerd wordt. Ze zegt al ‘bal‘ als er voetbal op TV is. Overigens heb ik in de Premier League altijd een voorkeur gehad voor Manchester United, maar dat varieert ook weleens.


7. R&B of Rock ‘n Roll muziek
R&B muziek. Mijn vrienden gingen vaker naar rock ‘n roll kroegen en concerten, maar ik heb in mijn jeugd in Brussel gevoetbald en daar kwam ik veel in contact met Marokkaanse en Turkse teamgenoten. Van hen heb ik die voorkeur van R&B muziek dan ook meegekregen. Usher en Chris Brown zijn mijn favoriete artiesten in dat genre. Overigens heb ik een vrij brede muzieksmaak, dus ik luister niet alleen maar naar R&B.


8. André Hazes of Eddy Wally
Honderd procent Eddy Wally! Dat is echt een icoon, hij komt uit de buurt waar ik vandaan kom. Wat een geweldige man was dat, zeg. Iedere feesttent stond op zijn kop als hij had opgetreden. De muziek van André Hazes ben ik gaan waarderen sinds ik in Nederland voetbal. Ik ben overigens nog nooit naar een schlagerfestival geweest, maar dat lijkt me geweldig om een keer mee te maken.


9. Spelen voor Nederlandse topclub of Belgische topclub
Ik heb in mijn leven altijd voor Anderlecht willen spelen in België, dus dan kies ik voor spelen bij een Belgische topclub. Ik was al supporter van die club voordat ik er in de jeugd speelde. Iedere week heb ik op de tribune gezeten, mede omdat mijn vader ook een fanatieke supporter van die club is. Het zou dus een droom zijn om ooit voor Anderlecht te mogen spelen.


10. Eén interland spelen voor België of met Roda JC de beker winnen
Dan ga ik voor de beker winnen met Roda JC. Niet om te slijmen, maar ik heb natuurlijk de promotie naar de Eredivisie met Roda JC meegemaakt en ook wat dat teweeg heeft gebracht. Het gevoel in Breda was onbeschrijfelijk. Ik denk dat, dat met een bekerwinst te vergelijken is: je hebt dan iets betekend voor die club en blijft voor altijd herinnerd.


11. Nooit meer voetbal of nooit meer seks
Pffff wat een vraag zeg.. het voordeel is dat ik al twee kindjes heb, maar mijn hele leven geen seks meer dat lijkt mij onmogelijk. Hoewel ik echt een voetbaldier ben, kies ik daarom toch maar voor ‘nooit meer voetbal‘. Maar als ik ooit zou stoppen met voetbal, dan zou me dat heel zwaar vallen denk ik. Voetbal is mijn lust en mijn leven.


Tom van Hyfte